SAK:n nuorisosihteeri: Facebookin ja vaalikoneiden kautta ehdokkaita on helppo lähestyä – haastakaa heitä

SAK:n nuorisosihteeri Tatu Tuomelan mukaan heikon äänestysaktiivisuuden takana eivät ole nuoret, vaan pettyneet keski-ikäiset. Tuomelan mukaan työelämäkysymykset kiinnostavat nuoria, koske he tuntevat esimerkiksi omakohtaisesti nollatuntisopimukset.

Kotimaa
Tatu Tuomela
Ari Vihanta / Yle

SAK muistutteli ammattiyhdistysliikkeen omista ehdokkaista ja kannusti kansalaisia vaaliuurnille Kokkolan kävelykadulla lauantaina. SAK:n nuorisosihteeri Tatu Tuomela seurasi tyytyväisenä, miten vaalimakkarat tekivät kauppansa aurinkoisessa kevätsäässä. Alamaissa viime vaaleissa laahanneista äänestysprosenteista Tuomala ei syytä nuoria, vaikka nuoret haastava ryhmä kaikille puolueille onkin.

– Pikemminkin voisi sanoa, että taustalla ovat pettyneet keski-ikäiset. Nuoret äänestävät kohtuullisen aktiivisesti eikä se ole laskenut. Täytyy sanoa, että näiden vaalikoneiden ansiosta ehdokkaita on helppo lähestyä ja Yleisradion vaalivideot ovat erittäin hyvää mainosta, koska Facebookissa olemme saaneet katsoa, nauttia ja ihailla niitä taidonnäytteitä, kertoo Tuomela.

Jokaisissa vaaleissa uurnille astuu uusia ikäluokkia. Tatu Tuomelan mielestä heidän kannaltaan on tärkeää, että äänestämisestä on puhuttu kotona ja koulussa.

– Kodilla on mielestäni suurin merkitys. Siellä pitäisi puhua vaalien lähestymisestä ja äänestämisen merkityksestä.

"Haastakaa ehdokkaita"

Tuomela kannustaa nuoria miettimään, mitä itse on mieltä eri asioista ja ottamaan sen jälkeen selvää ehdokkaista esimerkiksi vaalikoneiden avulla.

– Toivoisin nuorten haastavan ehdokkaita. Laittakaa heille sähköpostia, Facebook-viestejä ja tulkaa alueellisiin vaalitilaisuuksiin keskustelemaan ihmisten kanssa.

SAK:n nuorisosihteerin mukaan esimerkiksi työelämäkysymykset kiinnostavat nuoria, hän nostaa esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeen nuorista alkuunsa saaneen, pätkätyöläisten asemaa parantamaan pyrkivän Operaatio Vakiduunin. Operaatiolla halutaan kieltää nollatuntisopimukset.

– Se keskusteluttaa nuoria, koska he tuntevat sen omakohtaisesti niin hyvin. Viime viikolla julkaistu tutkimus siitä, että 83 000 suomalaista tekee nollatuntisopimuksilla töitä on yksi esimerkki siitä, että työelämä keskusteluttaa paljon, koska siitä me kaikki saamme oman hyvinvointimme, pohtii Tuomela.