1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Romanian korruption tutkimuksissa korkean tason pidätys

Pidätetty on merkittävässä asemassa hallituspuolueessa. Tutkittavana ovat myös valtiovarainministerin epäillyt rahansiirrot omaan taskuun.

Marian Vanghelie kuvattuna vuonna 2004. Kuva: Robert Ghement / EPA

Romanian vuoden jatkuneissa korruptiotutkimuksissa on tehty toistaiseksi korkeimman tason pidätys. Marian Vanghelien, joka johtaa yhtä pääkaupungin Bukarestin kaupunginosista, epäillään panneen vuosien ajan omaan taskuunsa viidennesosan kaupungin solmimien sopimusten hinnasta. Syyttäjien mukaan hänen omimansa summa on kymmeniä miljoonia euroja.

Vanghelie, joka on vahvassa asemassa hallitsevassa sosiaalidemokraattisessa puolueessa, kiistää syytteet.

Syyttäjien suurennuslasin alla on myös valtiovarainministeri Darius Vâlcov. Pääministeri Victor Ponta ilmoitti lauantaina tukevansa Vâlcovia.

Vâlcovin epäilleen suosineen paikallista liikemiestä rahallista korvausta vastaan, kun hänellä oli Statinan kaupunginjohtajana valta päättää kaupungin tekemistä ostoista. Syyttäjien mukaan Vâlcov hyötyi kolmen vuoden aikana kaksi miljoonaa euroa. Vâlcov on kiistänyt syytteet.

Pontan mukaan Vâlcovilla on ratkaiseva rooli hallituksen kaavailemien veroleikkauksien toteuttamisessa. Ponta ja Vâlcov ilmoittivat helmikuussa, että Romaniassa leikataan kaikkia olennaisimpia veroja vuosina 2016–2019.

Pontan mukaan hanke on niin tärkeä, että hän haluaa sen toteutuvan hinnalla millä hyvänsä. Maan taloudellinen tulevaisuus on siitä kiinni, Ponta sanoi.

Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, saako Vâlcov pitää valtiovarainministerin salkun.