Intian brittivallan kaatamista johtanut Mahatma Gandhi sai patsaan Lontoon sydämeen

Myös Gandhia inhonneella Winston Churchillilla on Lontoon parlamenttiaukiolla oma patsaansa. Nykyinen pääministeri David Cameron on kaudellaan ajanut Britannian ja Intian suhteiden tiivistämistä.

Intialaisnäyttelijä Amitabh Bachchan (vas.), Iso-Britannian pääministeri David Cameron ja Gandhin lapsenlapsi Gopalkrishna Gandhi (oik.) seuraavat kun Intian valtionvarainministeri Shri Arun Jaitley paljastaa Mamathan Gandhin pronssisen patsaan parlamenttiaukiolla Lontoossa 14. maaliskuuta. Kuva: Will Oliver / EPA

Intian itsenäisyysliikkeen johtaja Mahatma Gandhi, jota Britannian entinen pääministeri Winston Churchill pilkkasi puolialastomaksi fakiiriksi, on saanut patsaan Lontoon sydämeen parlamenttiaukiolle. Churchillin kerrotaan jopa toivoneen, että suuri norsu talloisi Gandhin jalkoihinsa rangaistukseksi siitä, että hän vaati Britanniaa luopumaan siirtomaastaan.

Intian liput liehuivat ympäri aukiota, joka sijaitsee parlamenttitaloa ja sen Big Ben -kellotornia vastapäätä.

Kuvanveistäjä Philip Jacksonin tekemä patsas perustuu valokuvaan, joka Mahatma Gandhista otettiin hänen Lontoon-vierailullaan vuonna 1931. Patsaan paljastamisen ajankohta valittiin tarkkaan: Gandhi aloitti kansalaistottelemattomuuskampanjansa sata vuotta sitten. Parlamenttiaukiolla omalla kivijalustallaan seisoo  myös Churchill.

Intian valtiovarainministeri Arun Jaitley paljasti patsaan lauantaina seremoniassa, johon osallistuivat muun muassa Britannian nykyinen pääministeri David Cameron ja Gandhin pojanpoika Shri Gopalkrishna Gandhi.

Bollywood-elokuvien supertähti Amitabh Bachchan piti puheen, jossa hän siteerasi Gandhin sitkeän mutta väkivallattoman vastarinnan periaatteita. Juhlallisuuksissa soitettiin klassista intialaismusiikkia, ja Intian liput liehuivat ympäri aukiota, joka sijaitsee parlamenttitaloa ja sen Big Ben -kellotornia vastapäätä.

Kuva: Reuters

Britannia katuu menneitä syntejään

Britannian kruununjalokivekseen kutsuma Intia itsenäistyi vuonna 1947. Tuolloin se ei Britanniaa ilahduttanut, mutta viime vuosina Britannia on pyrkinyt hyvittämään vääryyksiä, joihin se siirtomaaisäntänä syyllistyi. 

Vuonna 2013 Cameron vieraili maansa ensimmäisenä pääministerinä Amritsarin verilöylyn tapahtumapaikalla. Brittijoukot ampuivat siellä vuonna 1919 satoja aseistautumattomia mielenosoittajia. Cameron kutsui tapahtumaa häpeälliseksi mutta ei varsinaisesti pyytänyt sitä anteeksi.

Intian ja Britannian taloussuhteiden vahvistaminen on ollut korkealla Cameronin asialistalla. Muodostaessaan hallituksensa vuonna 2010 hän sanoi haluavansa kaksinkertaistaa kaupan tähän vuoteen mennessä.