1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tilkkutyö on naisten laji: "Yhdistyksessä on 1600 naista ja yksi mies"

Valtakunnalliset tilkkupäivät kokosivat yli 350 tilkkuilijaa Raumalle. Tapahtuman yhtenä järjestäjänä toimivan Raumlaiset tilkungokkoja -ryhmän Raija Lehtorinteen mukaan tilkuntekeminen on edelleen naisvaltainen ala. Miehille olikin tilkkupäiville vapaa pääsy.

kulttuuri
Tilkkutöitä roikkuu seinillä.
Karri Laihonen / Yle

Peittoja, laukkuja, kasseja, pussukoita, seinävaatteita, pöytäliinoja...

– Tilkusta voi tehdä aivan mitä tahansa; perinteisten käsitöiden lisäksi tilkkuja käytetään abstrakteissa taideteoksissa julkisillakin paikoilla, kertoo Raija Lehtorinne Raumalaiset tilkungokkoja -ryhmästä.

Tilkkuyhdistykseen kuuluu yksi mies ja 1600 naista, mutta monen tilkkuilijan apuna on mies. Miehet leikkaavat kankaat ja siirtelevät tavaroita paikasta toiseen.

Raija Lehtorinne

Raumasali täyttyy viikonlopun aikana tilkkutöiden harrastajista. Valtakunnaliset tilkkupäivät ovat tuoneet Raumalle yli 350 tilkkuilijaa ympäri Suomea. Tilkkupäivillä nähdään myös valtioiden rajat ylittäneitä tilkkutöitä.

– Täällä on näytteillä suomalais-brittiläisen kangasvaihdon töitä. Suomalaiset lähettivät Englantiin kankaita ja he omiaan tänne. Työssä piti käyttää tietty määrä brittiläistä kangasta ja loput omaa kangasta. Todella hienoja töitä on näistä tullut.

Tilkkutyö pysynyt naisten harrastuksena

Tilkkutöiden tekemisen kulttuuri on säilynyt kauniimman sukupuolen hyppysissä. Raija Lehtorinne antaa yhdistyksen naisvaltaisuudesta huolimatta tunnustusta myös miehille.

– Tilkkuyhdistykseen kuuluu yksi mies ja 1600 naista, mutta monen tilkkuilijan apuna on mies. Miehet leikkaavat kankaat ja siirtelevät tavaroita paikasta toiseen eli kyllä hekin osallistuvat tavallaan.

Raumalla tillkkupäiville miehiä houkutellaan ilmaisella sisäänpääsyllä.

Lue seuraavaksi