Presidentti Putin ilmestyi julkisuuteen

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esiintynyt ensimmäistä kertaa kymmeneen päivään. Presidentin katoaminen aloitti valtaisan huhumyllyn.

Ulkomaat
Vladimir Putin
Kuvakaappaus ABC:n toimittajan Kirit Radian Twitter-tililtä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esiintynyt ensimmäistä kertaa noin puoleentoista viikkoon julkisuudessa. Putin astui julkisuuteen Pietarissa, jossa hän tapasi Kirgisian presidentin Almazbek Atambajevin.

Putinin katoaminen julkisuudesta aloitti suuren huhumyllyn. Huhut 62-vuotiaan presidentin ympärillä keskittyivät hänen yksityiselämäänsä sekä mahdolliseen valtataisteluun.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov on kiistänyt väitteen, että Putin olisi saanut lapsen. Sveitsiläinen Blick-lehti on kertonut, että Putinin naisystäväksi väitetty Alina Kabajeva olisi synnyttänyt tyttären Ticinossa Sveitsissä.

Lehden mukaan Putin oli paikalla synnytyksessä. Lehden mukaan lapsi olisi Putinin ja Kabajevan kolmas yhteinen lapsi. Venäjän Sveitsin-suurlähetystö kieltäytyi kommentoimasta uutista.

Erilaiset huhut alkoivat levitä sen jälkeen, kun valtiollisen median vakiovieraana nähty Putin ei enää ilmaantunutkaan televisioruutuihin joka ilta.

Putin televisiossa – tuoretta vai vanhaa?

Venäjän valtiollinen televisio näytti perjantaina Putinin ja korkeimman oikeuden puheenjohtajan tapaamisen, jonka kerrottiin tapahtuneen samana päivänä Putinin asunnossa Moskovan lounaispuolella.

Ulkopuolista vahvistusta tapaamisajankohdalle ei kuitenkaan saatu.

Putin on viimeksi varmuudella nähty julkisuudessa 5. maaliskuuta, jolloin hän osallistui tiedotustilaisuuteen Italian pääministerin Matteo Renzin kanssa.

Kreml on julkistanut Putinista kuvia myös sen jälkeen, mutta niiden väitettyä kuvausajankohtaa on epäilty.

Putin peruutti kuluneella viikolla myös vierailunsa Kazakstaniin, eikä peruutukselle saatu virallista selitystä.

Tiedottaja Peskov kertoi viimeksi torstaina Eho Moskvy -radioasemalle, että ”syytä huoleen ei ole”. Peskovin mukaan Putinilla on jatkuvasti tapaamisia, joista kaikki eivät kuitenkaan ole julkisia.

Putinin kansansuosion väitettiin nousseen kuluneella viikolla jo ennätystasolle.

Tass-uutistoimisto kertoi perjantaina, että Putinin kannatus oli valtiollisen tutkimuslaitoksen tekemän kyselyn mukaan noussut 88 prosenttiin, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin hänen ollessaan presidenttinä.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass