Assyrialaiskristityt pakolaiset Ylelle: Isis sieppasi yhden alakoulun kaikki oppilaat

Isis hyökkäsi viime kuun lopulla assyrialaiskristittyjen kyliin Pohjois-Syyrian Hasakan seudulla. Assyrialaispakolaisia on nyt alkanut saapua Libanoniin, josta heille on luvattu turvapaikka. Siepatuiksi joutuneet ystävät huolettavat.

Ulkomaat
Idän assyyrialaiskirkon Saint Georges'n koulu Beirutissa Libanonissa maaliskuussa 2015.
Sekä syyrialaisia että libanonilaisia assyyrialaiskoululaisia ruokatunnillaan Saint Georges'n kirkon koulun pihalla Beirutissa, Libanonissa. Marika Kataja-Lian / Yle

Ensin Khaburjoen vesi alkoi nousta. Yleensä vesi on matalalla, mutta viime kuun loppupuolella se alkoi yllättäen nousta. Paikallisten mukaan ääri-islamilainen Isis nosti joen pintaa keinotekoisesti, jotta ihmiset eivät pääsisi karkuun. Joen varrella, Hasakan maakunnassa Pohjois-Syyriassa, on yli 30 assyrialaiskristittyjen asuttamaa kylää.

Sitten eräänä yönä Isis hyökkäsi. Nukkuvista maalaiskylistä ei ollut minkäänlaista vastusta.

– Kaikkiaan 24 kylään hyökättiin. He hyökkäsivät aamulla neljältä, kun ihmiset olivat nukkumassa. Ihmiset vietiin ulos pyjamissaan, heidät pantiin autoon ja vietiin pois, kertoo Hasakasta paennut assyrialaiskristitty Laudia Ishou.

– Läheinen ystäväni – nainen, jonka olen tuntenut lapsuudestani saakka – on siepattu neljän pienen lapsensa kanssa. Lääkärin rouva ja tytär sekä yksi vanhempi nainen on myös siepattu. Ainakin heidät tunnen siepatuksi joutuneista, Ishou luettelee.

Ishou on päässyt turvaan Libanonin Beirutiin. Pyhän Yrjön assyrialaiskristityn kirkon pihamaalla on paljon muitakin Syyriasta paenneita. Ihmiset tuntevat toisensa, he ovat kotoisin samoista pikkukylistä. Osa vanhemmista ihmisistä ei osaa puhua arabiaa, sillä kylissä monien kotikielinä on ollut aramea.

Libanonista on tulossa turvapaikka Lähi-idän uskonnollisille vähemmistöille, jotka pakenevat Isisin vainoja Syyriassa ja Irakissa. Vaikka Libanon on rajoittanut pakolaisten maahantuloa, esimerkiksi assyrialaiskristityille on luvattu vapaa maahanpääsy. Libanonin kristityt poliitikot ovat sanoneet haluavansa pitää kristityt Lähi-idässä, sen sijaan että alue tyhjenisi kokonaan kristityistä.

Beirutin Idän assyrialainen kirkko avustaa Syyriasta saapuvia pakolaisia. Apulaispiispa Yatron Koliana kertoo, että viime aikoina Hasakasta on saapunut Libanoniin viidestä kymmeneen perhettä päivittäin. Lisääkin on tulossa.

Idän assyyrialaisen kirkon apulaispiispa Yatron Koliana Beirutissa Libanonissa maaliskuussa 2015.
Idän assyyrialaisen kirkon apulaispiispa Yatron Koliana sanoo, että pakolaisia saapuu Syyriasta vielä paljon lisää.

– Siepattuina on yhä noin 250 ihmistä, apulaispiispa Koliana sanoo.

– Hasakan arkkipiispan virka-asunnolle on paennut noin 200 ihmistä. Kuinka kauan he voivat asua siellä, olohuoneissa, viikon tai pari? Meillä on täällä tuhatkunta perhettä. Voimme majoittaa toiset tuhat, jos elämme leivällä ja vedellä, niukasti, piispa jatkaa.

Kurditaistelijat ovat avustaneet assyrialaiskristittyjä Qamishliin, josta heidät on lennätetty Damaskokseen ja sitä kautta he ovat pääsevät Libanoniin. Pyhän Yrjön kirkolla pakolaisille järjestetään majoitus paikallisten perheiden luona, ja kirkko kirjoittaa pakolaisille myös muun muassa henkilöpapareita.

Ihmisiä poltettiin koteihinsa

Amira Tfarkis on saapunut Beirutiin haastattelua edeltäneenä iltana aviomiehensä ja kahden lapsensa kanssa. Hän on saapunut kirkolle saadakseen järjestettyä väliaikaisen asunnon perheelleen.

– He olivat jo aiemmin lähettäneet viestejä kyliin. He vaativat poistamaan ristit kodeista ja kirkoista. He ovat ulkomaalaisia, tshetsheenejä, kiinalaisia. Emme suostuneet poistamaan ristejä. Sitten he hyökkäsivät. He tuhosivat kolmen kylän kirkot kokonaan. He sieppasivat pikkulapset, naiset, miehet ja tytöt. Emme tiedä heidän kohtaloaan. Kolme nuorta miestä paloi kuoliaaksi kirkoissa, Tfarkis kertoo.

– Kun näimme, että naapurikylät ja niiden kirkot paloivat, lähdimme pakoon. Saimme mukaamme vain päällämme olevat vaatteet.

Tfarkis kertoo, että mikäli ihmiset eivät suostuneet lähtemään kodeistaan, heidät poltettiin kotiensa mukana. Kahden kylän asukkaat siepattiin melkein kokonaan.

– Olen alakoulun opettaja. Kaikki oppilaani, ensimmäisestä kuudenteen luokkaan, siepattiin. Emme tiedä heidän tai muidenkaan siepattujen kohtaloa.

– Mitä lapset tekivät, mikä heidän syynsä oli? Koko maailman pitäisi vaatia, että heidät vapautettaisiin. Olemme hyvin surullisia heidän vuokseen. Ajattele, entä jos se olisi sinun kotisi, sinun perheesi, sanoo Laudia Ishou.