Hamas ja Fatah jälleen törmäyskurssilla

Palestiinalaisten Hamas- ja Fatah-järjestöt ovat jälleen ajautuneet avoimeen nokkapokkaan. Tällä kertaa Hamas syyttää Fatahia Gazan kaistan viimeaikaisista levottomuuksista.

Ulkomaat
Näkymä Al Shejaeiyan kaupunginosaan Gazassa 12. maaliskuussa.
Näkymä Al Shejaeiyan kaupunginosaan Gazassa 12. maaliskuussa.Mohammed Saber /EPA

Gazan kaistaa hallinnoiva palestiinalaisten Hamas-järjestö syyttää Fatah-järjestöä Gazan viimeaikaisista levottomuuksista. Hamas syyttää Fatahia räjähdyksistä, autojen tuhopoltoista ja ampumisista, jotka ovat tapahtuneet Gazassa viime kesänä Israelin kanssa solmitun tulitauon jälkeen.

Hamasin edustajan mukaan järjestö on pidättänyt useita tuhotöiden tekijöitä. Edustajan mukaan pidätetyt työskentelivät palestiinalaishallinnon palveluksessa ennen Hamasin valtaannousua vuonna 2007. Pidätettyjen kerrotaan myöntäneen, että he toteuttivat iskuja Fatahin käskystä.

Fatah on kiistänyt väitteet ja vastannut, että Hamas itse on järjestänyt rähjähdykset ja autojen tuhoamiset.

Hamas ja Fatah sopivat viime syyskuussa yhteisestä hallituksesta, mutta yhteistyö on ollut kaikkea muuta kuin riidatonta. Hamas on toistuvasti syyttänyt Fatahin tukialueella sijaitsevan palestiinalaishallinnon unohtaneen Gazan. Palestiinalaishallinto puolestaan on syyttänyt Hamasia siitä, että se on hankaloittanut yhtenäishallituksen toimintaa, koska järjestö ei ole luopunut Gazan hallinnasta.

Hamasin ja Fatahin välit kiristyivät jo viime marraskuussa, kun noin kymmenen Fatahin Gazassa asuvan edustajan asuntoja vastaan iskettiin.

Lähteet: AFP