Egyptin talous saa miljardien pelastusruiskeen

Vuosia jatkunut poliittinen epävarmuus on raunioittanut Egyptin taloutta, minkä vuoksi sijoittajatapahtuman onnistuminen on tärkeää presidentti al-Sisille.

Ulkomaat
Uutta Kairoa esittävä pienoismalli esillä Sharm el-Sheikissa järjestetyssä sijoittajatilaisuudessa 14. maaliskuuta.
Uutta Kairoa esittävä pienoismalli esillä Sharm el-Sheikissa järjestetyssä sijoittajatilaisuudessa 14. maaliskuuta.Khaled Desouki / AFP / Lehtikuva

Egyptin talous saa ulkomaisilta sijoittajilta kipeästi kaipaamaansa pääomaa. Sharm el-Sheikhin lomaparatiisissa pidetyssä kolmipäiväisessä sijoittajatilaisuudessa Egypti on tähän mennessä onnistunut vakuuttamaan kansainväliset sijoittajat, jotka ovat valmiita sijoittamaan Egyptiin miljardeja euroja.

Sijoittajatilaisuutta on jo esitetty Egyptin presidentin Abdul Fattah al-Sisin voitonmerkkinä. Vuonna 2013 al-Sisi syöksi presidentti Muhammed Mursin vallasta ja tukahdutti kovakouraisesti Mursin kannattajien vastustuksen.

Vallankaappaus ja sitä seurannut poliittinen epävarmuus ovat saaneet Egyptin liittolaiset varovaisiksi, minkä vuoksi ulkomaisten sijoitusten saamista Egyptiin on pidetty tuenilmauksen al-Sisille.

Egyptin talouden tervehdyttäminen ja kansainvälisten sijoittajien houkutteleminen takaisin ovat olleet al-Sisin keskeisiä tavoitteita.

Esimerkiksi saksalainen monialayritys Siemens on tehnyt noin neljän miljardin euron voimalaitoskaupat Egyptin kanssa. Lisäksi yhtiö on tehnyt Egyptin kanssa kaksi aiesopimusta, joiden arvo olisi noin kuusi miljardia euroja.

Lisäksi Egyptin odotetaan tekevän reilun 11 miljardin euron kaupat brittiläisen British Petroleumin ja sen venäläisen kumppanin DEA:n kanssa Egyptin öljykenttien hyödyntämisestä.

Lähteet: AFP, AP