1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pam-syklonin tuhot Vanuatulla osoittautuvat yhä suuremmiksi

Kokonaisia kyliä on hävinnyt kartalta, ja pääkaupungissakin lähes kaikki talot ovat saaneet vaurioita.

Ulkomaat
Tuhoutunut rantarakennus.
Unicef Pacific

Trooppinen hirmumyrsky Pam on vaurioittanut jopa 90:ää prosenttia Vanuatun pääkaupungin Port Vilan taloista, kertoo brittiläinen avustusjärjestö Oxfam. Port Vilassa asuu 47 000 ihmistä.

Kuolonuhrien määrä on edelleen epäselvä. Viranomaiset ovat vahvistaneet kahdeksan ihmisen kuoleman, mutta avustusjärjestöt puhuvat kymmenistä.

Asukkaiden mukaan myrkyn isku Port Vilaan perjantain ja lauantain välisenä yönä kuulosti pommin räjähdykseltä. Siltä kaupungissa myös näyttää: kadut ovat täynnä taloista lennelleitä kappaleita ja muuta romua.

YK:n lastenapujärjestön Unicefin tiedottaja Alice Clements sanoo, että useimmilla Port Villan laitamien hökkeleistä ei ollut mitään mahdollisuutta selvitä myrskyn raivokkaasta voimasta.

Presidentti pyytää maailman apua

Tietoliikenneyhteydet ovat edelleen poikki suurimpaan osaan maata, joten muiden alueiden tuhoja on vaikea vielä arvioida. Jo nyt kuitenkin tiedetään, että kokonaisia kyliä on pyyhkiytynyt kartalta. Myös viljelmät ovat kärsineet pahoin.

– Tämä on pahin Tyynenmeren alueen tuhoista, joka koskaan on nähty. Humanitäärisen avun tarve on suunnaton, Oxfamin Vanuatun johtaja Colin Collet van Rooyen sanoi.

Vanuatun presidentti Baldwin Lonsdale vetoaa maailmaan, jotta se ojentaisi auttavan kätensä. Hän oli lauantaina Japanissa, mutta yrittää päästä kotiin sunnuntaiksi.

Puhtaan veden lisäksi suurin puute ensi hätään on teltoista, ruuasta ja peseytymisvälineistä.

Vanuatuun on julistettu hätätila tuhojen vuoksi.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi