Kiinan pääministeri tapasi lehdistön – kriittisiä kysymyksiä ei saanut esittää

Pääministeri Li Keqiang lupasi lisää tukea yksityisille yrityksille, korruption vastaisen taistelun jatkamista ja ympäristölakien tiukempaa valvontaa. Kansankongressin kokouksen aikana pidätettyjen feministien tai otsikoihin noussutta Tiibet hengellisen johtajan asemaa ei tiedotustilaisuudessa käsitelty.

Ulkomaat
Li Keqiang.
Wu Hong / EPA

Vuotuisen kansankongressin kokouksen päättävä pääministerin tiedotustilaisuus on Pekingissä olevien toimittajien piinallisimpia työtehtäviä. Kysymykset on tarkkaan karsittu ja sovittu etukäteen, yllätyksiä on turha odottaa.

Pääministeri myönsi, että ilmansaasteita ei ole onnistuttu kitkemään tavalla jota yleisö odottaa. Li itse julisti sodan saasteita vastaan vastaavassa tilaisuudessa vuosi sitten.

– Jatkamme saastuttavien yritysten rankaisemista. Ympäristöviranomaisia ei saa painostaa, Li sanoi sunnuntaina.

Vaikka hallitus myöntää ympäristön tilan vakavuuden, on aihe osittain arka. Kansankongressin aikana kiinalaisilta suoratoistosivustoilta poistettiin yli 200 miljoonaa kertaa katsottu ilmansaasteisiin keskittyvä dokumentti ”Under the Dome”.

Li Kegiang vakuutti, että korruption vastainen taistelu jatkuu. Pääministeri myönsi, että kampanja kohtaa vastustusta valtionyrityksissä, joiden etuisuuksiin puututaan.

Lin mukaan uudistukset tähtäävät siihen, että Kiinan hallituksen rooli taloudessa vähenisi.

– Tämä ei ole kynsien leikkuuta, vaan veitsen iskemistä omaan lihaan, Li sanoi.

Myös köyhyyden vastaista taistelua luvattiin jatkaa, samaan aikaan kun Kiinan talouskasvun ennustetaan hidastuvan noin 7 prosenttiin. Pääministeri Lin mukaan Kiinassa elää yhä 200 miljoonaa ihmistä köyhyysrajan alapuolella.

”Ukrainaan win-win ratkaisu”

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin myös Kiinan kantaa Ukrainan kriisiin ja sitä hyväksyykö Kiina venäläisten sotilaiden läsnäolon Ukrainassa. Li vastasi, että Ukrainan kriisi on vahingoittanut suurvaltasuhteita sekä taloutta.

Hän ei ilmaissut suoraa tukea Venäjälle. Hän sanoi toivovansa Ukrainan ja Krimin kriiseihin ratkaisua, joka olisi win-win -tilanne kaikille, mukaan luettuna Euroopan maat.

Kansankongressin kokous kesti reilun viikon ja sen aikana järjestettiin lukuisia pienempiä tiedotustilaisuuksia, mutta harva tuotti uutisia, joista toimittajat eivät olisi jo aiemmin kirjoittaneet.

Suuri kokoussali.
Kiinan kansankongressiin osallistuu noin 3000 jäsentä.Wu Hong / EPA

Dalai Laman reinkarnaatiosta kiistaa

Otsikoihin nousivat kuitenkin kannanotot Tiibetin hengellisen johtajan Dalai Laman seuraajakysymyksestä. Dalai Lama on antanut viimeaikaisissa kommenteissaan ymmärtää, että hän ei ehkä synnykään uudelleen. Näin päättyisi seitsemänsataavuotinen reinkarnaatioperinne.

Tiibetin asioihin perehtynyt viranomainen Zhu Weiqun sanoi keskiviikkona, että Dalai Lama ei voi itse päättää jatkaako hän elämäänsä kuoleman jälkeen.

– Päätösvalta Dalai Laman uudelleensyntymästä ja perinteen jatkumisesta tai päättymisestä on yksin Kiinan keskushallinnolla, Padma sanoi toimittajille.

Periaatteessa ateistisen hallituksen asettuminen puolustamaan vihamiehenään pitämänsä hengenmiehen uudelleensyntymää on herättänyt ansaittua huomiota.

Kyse on siitä kuka saa määrätä ja hyväksyä Tiibetin hengellisen johtajan seuraajan. Kieltämällä uudelleensyntymänsä Dalai Lama tekisi tilanteen vaikeaksi Kiinan hallitukselle. Tiibetiläiset tuskin hyväksyisivät Kiinan hallituksen nimittämää seuraajaa.

Kiista kertoo siitä, että Kiina aikoo hallita jatkossakin tiukasti uskonnonharjoittamista Tiibetissä, joka on autonominen alue Kiinan sisällä.

Feministipidätyksiä kansankongressin aikana

Kansankongressin kokouksen aikana pidätettiin myös useita seksuaalista häirintää vastustavia tempauksia suunnitelleita feministejä. Aktivistit olisivat jakaneet mm. viranomaisten toimintaa arvostelevia tarroja metroasemilla.

Nyt naisille on esitetty syytteet yleisen rauhan häirinnästä. Mm. EU on tuominnut pidätykset. Feministien kohtaloa ei käsitelty pääministeri Li Keqiangin vuoden ainoassa tiedotustilaisuudessa.