Verokuitti savipalalla: Muinaisessa Egyptissä verot todella painoivat

Hopeana ja luultavasti myös pronssina maksetut varainsiirtoverot tuotiin nykyisessä Luxorissa sijaitsevaan pankkiin aasin selässä, arvioi tutkija.

Ulkomaat
Ilmakuvaa entisen Diospolis Magnan eli nykyisen Luxorin alueelta Egyptistä tammikuussa 2014. Kuvassa näkyy Ramses II:n temppelin raunioita.
Ilmakuvaa entisen Diospolis Magnan eli nykyisen Luxorin alueelta Egyptistä tammikuussa 2014. Kuvassa näkyy Ramses II:n temppelin raunioita.Khaled Elfiqi / EPA

Verotuksen ankaruutta valittavalla oli kohtalotovereita jo muinaisessa Egyptissä, osoittaa savipalalle riipustettu verokuitti muinaisesta Egyptistä. Tuota maksajaa verot sananmukaisesti painoivat: kolikoiden yhteispaino oli yli sata kiloa.

Kuitti on päivätty heinäkuun 22. päivänä vuonna 98 ennen ajanlaskumme alkua. Verot oli viety Diospolis Magnan kaupunginpankkiin eli nykyiseen Luxoriin.

Kreikankielisen kuitin perusteella kirjoittaja, jonka nimen aika on kuluttanut näkymättömiin, ja hänen ystävänsä olivat maksaneet ostamastaan maa-alueesta varainsiirtoveroa 75 talenttia ja kuluja 15 talenttia eli aikansa rahayksikköä.

Summa oli uskomattoman suuri, ja maksajien täytyi olla hyvin varakkaita, sanoo tutkija Brice Jones kanadalaisesta Concordian yliopistosta.

Hopea vaadittiin, vaikkei sitä olisi ollut koko maassa

Painoa veroille kertyi, koska talentti oli vain laskentayksikkö; konkreettinen summa oli 540 000 drakman kolikkoa, laskee muinaisiin valuuttoihin perehtynyt tutkija Cathareine Lorber. Tuolloisen työläisen vuosipalkka oli noin 18 000 drakmaa. Verotaakka luultavasti pakattiin koreihin ja tuotiin aasin selässä pankkiin, hän sanoo.

15 lisäprosentin hän arvelee olleen sakkomaksu siitä, ettei koko verosummaa maksettu hopeassa. Laki vaatii hopeaa, ja jos sitä korvattiin pronssilla, rapsahti sakko – myös niinä aikoina, jolloin hopearahoja oli hädin tuskin saatavilla, Lorber kertoo.

Savinen verokuitti kuuluu kanadalaisen McGillin yliopiston kokoelmiin. Brice Jones on kääntänyt kuitin ja useita muita tekstejä aineistona tutkimukseensa, jota hän valmistelee julkaistavaksi Bulletin of the American Society of Papyrologists -lehteen. Välituloksista kertoo LiveScience (siirryt toiseen palveluun)-verkkosivu.