1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iran passittaa entisen presidentin poikaa vankilaan

Jos presidentti Akbar Hašemi Rafsanjanin pojan tuomio pysyy, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun näin korkea-arvoisen henkilön perheenjäsen tuomitaan vankeuteen.

Kuvassa oikealla on Iranin entinen presidentti Akbar Hašemi Rafsanjani. Kuva on julkaistu 12. maaliskuuta 2015. Kuva: Khamenei.ir / AFP / Lehtikuva

Iran on tuominnut maan entisen presidentin Akbar Hašemi Rafsanjanin pojan vankeuteen. Iranin valtionmedian mukaan Mehdi Hašemi on tuomittu kolmesta rikoksesta kaikkiaan 15 vuodeksi vankeuteen.

Tarkkoja syytteitä ei ole paljastettu, mutta Mehdi Hašemin sanotaan syyllistyneen turvallisuus- ja talousrikoksiin.

Mehdi Hašemi on jo kertalleen paennut Isoon-Britanniaan, koska häntä syytettiin levottomuuksista Iranin vuoden 2009 presidentinvaaleissa. Hän kuitenkin palasi Iraniin vuonna 2012.

Hašemi tuki näkyvästi Iranin niin sanottua vihreää liikettä, jota johtivat vuoden 2009 presidentinvaaleissa ehdolla olleet maltilliset Mir-Hussein Musavi ja Mehdi Karrubi. Lopulta vaalit voitti Mahmud Ahmadinejad. Vaaleja on pidetty vilpillisinä.

Jos Mehdi Hašemi tuomio pysyy Iranin muutoksenhakutuomioistuimessa, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun näin korkea-arvoisen henkilön perheenjäsen tuomitaan vankeuteen.

Akbar Hašemi Rafsanjani toimi Iranin presidenttinä vuosina 1989–1997. Rafsanjani on yksi ajatolla Ali Khamenein luotetuista. Rafsanajni toimii Iranin asiantuntijoiden neuvoston puhemiehenä. Neuvosto valitsee Iranin korkeimman uskonnollisen johtajan.

Rafsanajania pidetään maltillisena ja hän on osoittanut tukeaan uudistusmielisille. Vuonna 2009 hän tuki Hassan Ruhania Iranin presidentiksi.