Lisää vahinkoa Isis-taisteluissa: Saddamin hauta tuhottiin

Edesmenneen diktaattorin mausoleumi on hänen kotikaupunkinsa Tikritin taistelujen jäljiltä enää kasa betoninkappaleita.

Ulkomaat

Irakin edesmenneen johtajan Saddam Husseinin mausoleumi on tuhottu. Uutistoimisto AP:n mukaan haudasta on jäljellä vain betoninkappaleita sekä pilarit, jotka olivat tukeneet loisteliaan mausoleumin kattoa.

Irakin hallituksen joukot ovat viime päivinä yrittäneet vallata Saddam Husseinin kotikaupunkia Tikritiä takaisin Isis-taistelijoilta. Muun muassa sanomalehti New York Postin (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuilla on julkaistu AP:n valokuvia, joissa mausoleumi läheisessä Oujan kylässä on tuhottu maan tasalle.

– Tämä kuuluu niihin alueisiin, missä Isisin joukot eniten kokoontuivat, koska Saddamin hauta on täällä, sanoo shiiataistelijoita edustava kapteeni Yasser Nu'ma.

– Isis väijytti meidät piilottamalla ympärille pommeja.

Isis sai Tikritin haltuunsa kesäkuussa. Kesällä Isis väitti, että Saddam Husseinin hauta olisi täysin tuhottu, mutta paikalliset viranomaiset vahvistivat tuolloin vain pieniä vahinkoja mausoleumin rosvouksessa ja polttoyrityksessä.

Saddam jäi yhdysvaltalaisjoukkojen vangiksi vuonna 2003, ja kolme vuotta myöhemmin hänet hirtettiin syyllisenä shiiojen ja kurdien joukkomurhiin. Viimeinen lepopaikka Oujassa oli jatkuvasti tuoreilla kukilla peitetty hauta, joka oli rajattu marmorilla. Mausoleumin katossa roikkui valtava kristallikruunu.

Irakin tiedotusvälineiden mukaan Saddamin ruumis olisi siirretty viime vuonna taistelujen varalta. Ruumiin olinpaikka on arvoitus.

Lähteet: AP