1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Putin tv-dokumentissa: Emme aikoneet irrottaa Krimiä Ukrainasta

Venäjän presidentti Vladimir Putin oli valmis ottamaan ydinaseet käyttöön, jos tilanne Kiovan vallanvaihdon jälkeen olisi sitä vaatinut. Valtiollisen tv-kanavan tuottamassa dokumenttiohjelmassa ”Krim – tie kotimaahan” Putin kuitenkin kiisti, että Venäjä olisi alun perin halunnut irrottaa Krimin niemimaan Ukrainasta.

Ulkomaat
Nainen katsoi ”Krim – tie kotimaahan” -dokumenttia sunnuntaina Moskovassa.
Nainen katsoi ”Krim – tie kotimaahan” -dokumenttia sunnuntaina Moskovassa.Dimitri Serebriakov / AFP / Lehtikuva

Krimin Venäjään liittämisen ensimmäisen vuosipäivän aattona esitetty ja monta päivää etukäteen mainostettu mahtipontinen dokumentti kävi läpi Venäjän toimia Ukrainan kriisin aikana alkaen siitä, kun Ukrainan presidentti Viktor Janukovit_š_ joutui pakenemaan Kiovasta Maidanin verilöylyn jälkeen.

– Me pelastimme hänen henkensä, kertoi Putin dokumentissa. Hän myös sanoi olleensa valmis vaikka itse hakemaan hänet Ukrainasta helikopterilla. Salainen operaatio toteutettiin lopulta hänen ohjeidensa mukaan.

Venäjä pelasti Putinin mukaan myös Krimin niemimaan Itä-Ukrainan kohtalolta. Jos me emme olisi toimineet niin kuin toimimme, tilanne Krimillä voisi olla nyt vieläkin pahempi. Halusimme estää verenvuodatuksen ja onnistuimme siinä, kehui Putin.

Krimin ”palauttaminen” Venäjän yhteyteen johti sittemmin sekä Putinin suosion että kansallismielisyyden huimaan nousuun Venäjällä.

Putin: "Halusimme suojella Krimin venäjänkielisiä"

Putin kiisti väitteet siitä, että Venäjällä olisi ollut alunperin aikomus irrottaa Krimin niemimaa Ukrainasta. Operaation on uskottu liittyneen Venäjän Sevastopolin laivastotukikohdan suojelemiseen siltä varalta, että Ukraina olisi hakeutunut Naton jäseneksi.

Vasta, kun näimme äärikansallismielisyyden nousun Ukrainassa, päätimme lähteä suojelemaan Krimin venäjänkielisiä, sanoi Putin. Hän myös väitti, että Venäjä ei olisi toiminut vastoin krimiläisten tahtoa. Dokumentissa esitetäänkin, että krimiläiset olivat Venäjään liittymisestä yksimielisiä.

Valmius ydinaseiden käyttöön

Putin sanoi antaneensa ohjeet, joiden mukaan Krimillä käytettäisiin mahdollisimman vähän sotilaallista voimaa. Sen sijaan Putin paljasti, että Venäjä oli valmis ottamaan käyttöön myös ydinaseet, mikäli tilanne olisi sitä vaatinut Ukrainan vallanvaihdoksen jälkeen.

– Ukrainan oppositiota tukivat eurooppalaiset, mutta kyllähän me tiedämme, kuka sätkynukkeja liikuttelee, eli vanha ystävämme Yhdysvallat, irvaili Putin ohjelmassa.

Päätös Krimin ja Sevastopolin liittämisestä Venäjään tehtiin kansanäänestysten jälkeen tasan vuosi sitten ja Venäjä hyväksyi liitoksen 18.3.2014.

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut Venäjän toimet lainvastaisena. Putin sen sijaan pitää Krimin suojeluoperaatiota täysin perusteltuna ja liitosta Venäjään laillisena, sillä sen teki Krimin silloinen, vaaleilla valittu hallinto.

Viime aikoina julkisuutta vältelleen Putinin on kerrottu nähneen dokumenttielokuvan kokonaisuudessaan vasta samaan aikaan kuin muutkin venäläiset, vaikka ohjelma perustuu pitkälti hänen haastatteluunsa Krimin Venäjään liittämisen taustoista.

Lue seuraavaksi