Marihuana korvannut hasiksen Helsingissä – "Valistus pitäisi saada uuteen uskoon"

Marihuanan käyttö on yleistynyt Helsingissä. Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Helsingin huumepoliisin rikosylikomisarion Jukka Paasion mukaan marihuana on pitkälti korvannut hasiksen. A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki ehdottaa käytön vähentämiseksi valistuksen uudistamista.

Aamu-tv
A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki (vas.) ja rikosylikomisario Jukka Paasio Helsingin huumepoliisista.
Poliisi törmää yhä useammin marihuanaan Helsingin kaduilla. Mistä tämä johtuu ja millaisia haittavaikutuksia sillä voi olla? Tästä keskustelemassa A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki ja rikosylikomisario Jukka Paasio Helsingin huumepoliisista.

Marihuanan käyttö on yleistynyt Helsingissä, arvioi aamu-tv:ssä vieraillut rikosylikomisario Jukka Paasio Helsingin huumepoliisista.

– Poliisi on päivittäin tekemisissä marihuanan käytön kanssa. Se on hyvin runsasta ja näkyy kaikkialla Helsingissä. Marihuanan käyttö on lisääntynyt suunnilleen vuodesta 2005 lähtien. Tällöin hasiksen tarjonta ja kulutus vähenivät, ja tilalle tuli marihuana.

Marihuanaan käytetään hamppukasvin kukintoja ja ylimpiä versoja. Hasista valmistetaan hamppukasvin hartsista.

Nuorten kannabismyönteisyys yleistyy

A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoen mukaan nuorten asenteet kannabista kohtaan ovat muuttuneet myönteisimmiksi.

– Pitkään oli suuntaus, että kannabismyönteisyys laski. Nyt suhtautuminen on taas myönteisempää. Asiaa ei auta, että tulee ristiriitaisia viestejä. Ulkomailta kerrotaan, että kannabista laillistetaan, toisaalta kuullaan, että kannabis on vaarallista ja poliisi katsoo käyttäjien perään. Keskustelu jää helposti aika pinnalliseksi.

Simojoki muistuttaa, että päihdekäytössä kannabis on vaarallista.

– Tutkimukset osoittava, että mitä nuorempi ihminen on kyseessä, sitä suuremmat ovat kannabiksen käyttöön liittyvät vaarat. Nuorella ihmisellä neurologinen ja aivojen kehitys ovat vielä kesken. Kannabiksessa on huumaavaa THC:tä sekä kivun lievityksessäkin käytettyä CBD:tä. Näissä on tuotekehittelyä, eli nykyisissä huumekäytössä olevissa kasveissa THC:n osuutta on lisätty. Se on aivan eri kasvi kuin joskus 1960-luvulla.

Valistus uusiksi

Paasion mukaan poliisilla on nyt jo riittävät keinot puuttua kannabiksen käyttöön. Simojoen mielestä valistusta olisi syytä uudistaa.

– Ennaltaehkäisy ja valistus pitäisi laittaa uuteen uskoon. Nuoret eivät ole mikään yksi yhtenäinen ryhmä vaan aika pirstaloitunut joukko. Valistus pitäisi kohdentaa aiempaa paremmin eri ryhmille. Nuoret ovat fiksuja, ja kun he saavat tarpeeksi luotettavaa tietoa, he osaavat tehdä päätöksen. Varhainen väliintulo on tärkeää. Onhan niitäkin, jotka kokeilevat kannabista kerran tai pari, eikä heitä saisi tuomita loppuiäkseen.

Myös poliisilla on oma roolinsa valistuksessa.

– Suurin osa nuorista ei käytä kannabista. Kannabista käyttävät nuoret ovat marginaaliryhmä, joskin kasvava sellainen. Molempiin ryhmiin pitäisi vaikuttaa. Tämä onnistuu yhteistyössä eri viranomaisten kesken. Poliisikin vie viestiä nuorison keskuuteen, Paasio sanoo.