1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perheväkivaltaa kokenut Linda: Lasten takia ei pidä jäädä, vaan lähteä

Linda (nimi muutettu) pakeni lapsensa kanssa turvakotiin miehensä tappouhkauksia. Linda oli sinnitellyt vuosia surkeassa parisuhteessa, koska hän kuvitteli, että lasten takia hän ei voisi erota.

Kotimaan uutiset
Ensi- ja turvakoti Jyväskylässä.
Matti Myller / Yle Keski-Suomi

Linda (nimi muutettu) soitti poliisin apuun ensimmäisen kerran, kun hänen oma puolisonsa uhkasi tappaa hänet.

Jo ennen soittoa Lindan elämä oli kapeutunut monella tavalla: hän ei voinut pitää yhteyttä sukulaisiin. Kun hän olisi tarvinnut autoa, se olikin yhtäkkiä rikki.

– Olin vain kotona hoitamassa asioita ja palvelemassa miestä.

Kukaan ei olisi uskonut ongelmia, koska ne eivät näkyneet ulospäin. Salasin ne kaikilta.

Turvakodista apua hakenut Linda

Kun Linda rohkaistui ottamaan yhteyttä perheneuvolaan, hän sai puhelinnumeron turvakotiin. Hän ajatteli ensimmäisenä, ettei se ole häntä varten.

– Minähän olin akateemisesti koulutettu, unelma-avioliitossa ja pidin itsestäni huolta. Kukaan ei olisi uskonut ongelmia, koska ne eivät näkyneet ulospäin. Salasin ne kaikilta.

Perheneuvolan kautta Linda sai apua selvittää kotitilannetta. Hän teki miehensä kanssa ensin suullisia, myöhemmin kirjallisia sopimuksia siitä, mitä kotona saa puhua ja tehdä.

– Kahden viikon päästä mies rikkoi sopimuksen ja jouduin soittamaan poliisit uhkailun takia. Tilanne oli niin pelottava sekä minun että lasten mielestä. Kun samana yönä sosiaalityöntekijä soitti ja kysyi, haluanko lähteä turvakotiin, sanoin kyllä.

Ensimmäisestä soitosta poliisille oli silloin kulunut neljä vuotta.

Kuukauden jakso turvakodissa

Linda kertoo, että turvakodissa oli aluksi pinnassa monenlaisia tunteita: päällimmäisenä oli se, ettei hän itse uskonut, mitä hänelle oli juuri tapahtunut. Kun tilannetta alettiin käydä turvakodissa läpi, Linda tajusi, että häntä oli alistettu ja käytetty henkisesti hyväksi vuosia.

Kuukauden turvakotijatkson jälkeen Linda muutti omaan asuntoon.

– Oli todella vapautunut olo, mutta henkisesti myös hutera olo. Olin menettänyt ihan kaiken, mutta saanut elämäni takaisin. Minulla oli sellainen tunne kuin olisin päässyt keskitysleiriltä vapauteen.

Linda pääsi jälkihoitoryhmään, jossa väkivaltaa kokeneet naiset jakoivat yhdessä tunteitaan kerran viikossa ohjaajan avustuksella.

Olin menettänyt ihan kaiken, mutta saanut elämäni takaisin.

Turvakodista apua hakenut Linda

– Se oli tervehtymiseni ja voimaantumiseni kannalta tärkein potku.

Turvakotijaksosta Lindalla on hyvät muistot. Hän sai ainutlaatuista vertaistukea muilta samaa kokeneilta ja solmi uusia ystävyyssuhteita. Myös lapsi koki vihdoin olevansa turvassa. Jälkeenpäin Linda sanoo, että hänen olisi pitänyt hakea apua paljon aikaisemmin.

– Varmasti moni ajattelee surkeassa parisuhteessa, jossa huudetaan, riidellään, hakataan ja alistetaan, ettei voi lasten takia lähteä. Mutta juuri lasten takia pitää lähteä. Mieluummin tarpeeksi ajoissa kuin liian myöhään.

Lindan kokemuksista on jo kaksi vuotta, mutta hän uskoo toipuvansa kokemuksistaan vielä vuosia. Lapsen turvaan saamisen ja keskusteluavun järjestymisen lisäksi Linda kokee, että turvakoti antoi hänelle tärkeitä eväitä tunteiden käsittelyyn.

– On myös tärkeää tunnistaa itsensä uhriksi. Väkivallan kokeminen aiheuttaa hirveästi häpeää, vasta turvakodissa tajusin, että se on ihan turhaa.

Lindaa haastatteli Jenny Huttunen.

Lue seuraavaksi