Tutkija: Putinin poissaolo paljastaa vallan keskittymisen Venäjällä

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sanoo, että jos valta Venäjällä alkaisi oikeasti horjua, nähtäisiin irtiottoja. Sellaisia ei ole vielä nähty.

Ulkomaat
Vladimir Putin
Vladimir PutinAlexei Druzhinin / Ria Novosti / AFP

Venäjän presidentin Vladimir Putinin poissaolo julkisuudesta paljastaa paljon Venäjästä ja vallankäytöstä. Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen mukaan huomionarvoista on se, millainen huhumylly syntyy pelkästään siitä, että presidentti ei yhtäkkiä ole esillä valtiollisilla tv-kanavilla.

– Tässä näkyy kaksi asiaa. Yksi on vallan vertikaali eli että valta näyttää keskittyvän Putinille niin voimakkaasti, että kukaan muu ei oikein pysty tekemään pieniäkään päätöksiä. Toinen on vallan performanssi eli vallan esittäminen, Markku Kivinen sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Vladimir Putin on ollut poissa julkisuudesta 10 päivää, mikä on laittanut liikkeelle mitä värikkäimpiä huhuja. Markku Kivisen mukaan syyt poissaololle voivat olla varsin inhimilliset, vaikka epäilyjä herääkin.

– Jos ajatellaan sitä, että ollaan päivittäin matkalla tai tekemässä suuria päätöksiä, kuka tahansa voi sairastua. Itse olisin edelleen taipuvainen ajattelemaan, että kyse on ennemmin arkisesta sairastumisesta kuin mistään muusta, mutta sitähän ei tällä hetkellä tiedetä.

Putinin on määrä tavata tänään Pietarissa Kirgisian presidentti Almazbek Atambajev.

Krim-dokumentti osoitus ydinasemahdin vallasta

Venäjällä sunnuntaina esitetyssä tv-dokumentissa Vladimir Putin kertoi olleensa valmis ottamaan ydinaseet käyttöön, jos tilanne Kiovan vallanvaihdon jälkeen olisi sitä vaatinut.

Markku Kivinen pitää dokumentin viestiä muistutuksena Venäjän vallasta ydinasemahtina. Kansainvälisen järjestelmän omituisuus on, että Venäjän valta on pakko tunnustaa ja huomioida, vaikka sillä ei olisi minkäänlaista kansainvälisoikeudellista asemaa.

– Venäjän politiikan perusedellytys on, että se on strategisia ydinaseita hallitseva suurvalta. Se asetelma, miksi Ukrainaa ei voida tukea, perustuu juuri tähän. Krimin valtaus on kansainvälisen oikeuden vastainen, mutta strategisena ydinasevaltiona Venäjä voi tehdä sellaisia operaatioita, joita maat, joilla ei ole ydinaseita, eivät voi tehdä.