Ruotsin kielen puhuminen kiinnostaa Pohjois-Karjalassa – Svenska klubbenit Joensuussa ja Juuassa

Vaikka Pohjois-Karjalassa puhutaankin siitä, että koulujen pakkoruotsi pitäisi korvata mahdollisella venäjän kielen opiskelulla, niin myös ruotsin kielellä on vankkumattomia kannattajia maakunnassa. Joensuussa ja Juuassa toimii ruotsin kieltä harrastavien Svenska klubben -tapaamiset.

Kotimaa
Suomen ja Ruotsin liput
Jari Vesa / Yle

Svenska klubben perustettiin Joensuuhun hieman yli kymmenen vuotta sitten. Nyt ruotsin kieltään pitää yllä myös Juuassa kokoontuva ryhmä. Svenska klubben (siirryt toiseen palveluun)on klubin alkuperäisjäsenen ja puuhamiehen, Peter Sjölundin, mukaan hyvin vapamuotoinen porukka.

– Käytäntö on hyvin yksinkertainen. Meillä on päivämäärä, kellonaika ja paikka, sanoo Sjölund.

Mitään varsinaista organisaatiota, eikä kulujakaan klubilla ole. Kerran kuussa käydään keskustelua kaikesta mahdollisesta, mutta ruotsin kielellä.

”Juga” sai oman klubinsa

Joensuusta pohjoiseen noin 80 km sijaitseva Juuka sai tänä vuonna myös oman Svenska klubbeninsa, kertoo juukalainen Aija Poikonen.

– Koska Joensuuhun on Juuasta melko pitkä matka, päätimme kokeilla, josko täältä löytyisi kiinnostusta ruotsinkielisiin tapaamisiin.

– Meitä on nyt muutama kerta ollut koolla pieni joukko ja olemme tavanneet kerran kuussa paikallisella ABC:llä, kertoo Poikonen.

Päätimme kokeilla, josko täältä löytyisi kiinnostusta ruotsin kielisiin tapaamisiin.

Aija Poikonen

Aija Poikosen mukaan Juuassa (ruotsiksi Juga) on keskustelutapaamisissa ollut mukana niin syntyperäinen suomenruotsalainen kuin ruotsin kieltä opettanut opettajakin. Poikonen itse on valmistunut Åbo Akademista.

Joensuussa Svenska klubben kokoontuu kerran kuussa Joensuun Teatteriravintolassa.