PAM:in aluepäällikkö toiveikkaana Anttilan myynnistä: epävarmuus ja sekavuus helpottavat

Tavarataloketju Anttilan siirtyminen saksalaisomistukseen voi olla hyvä uutinen työntekijöille, arvioi Palvelualojen ammattiliiton aluepäällikkö Niina Koivuniemi.

Kotimaa
Niina Koivuniemi, aluepäällikkö, PAM Häme-Pirkanmaa
Yle

Kesko myy tavarataloketju Anttilan saksalaiselle pääomasijoittajalle 4K Investille. Yhtiö mukaan Anttila- ja Kodin1-tavaratalot jatkavat toimintaansa normaalisti, samoin henkilökunta.

Kesko lakkautti viime vuonna kahdeksan Anttilaa ja neljä Kodin1:stä. Ovensa sulki myös Tampereen Lielahden Kodin1. Palvelualojen ammattiliiton PAM:in Häme-Pirkanmaan aluepäällikkö Niina Koivuniemi uskoo, että tavarataloketjun myynti helpottaa työntekijöiden epävarmuutta.

– Kun ensimmäinen saksalainen eli Lidl tuli tänne, oli pelkotiloja, mutta ainakin nyt siitä on hyvät kokemukset. Se, mitä tiedän Pirkanmaan Anttilasta ja Kodin1:stä on, että siellä on ollut hirveä epävarmuus. On vähennetty tunteja ja sitten kuitenkin jouduttu antamaan lisää. Tilanne on ollut tosi sekava. Ajattelisin, että jatkuva epävarmuus ja stressaava sekavuus Pamin jäsenten osalta vähenee.

"Turvallisempi tilanne työntekijöille"

Niina Koivuniemen mukaan Lidlin kokemusten perusteella ulkomaista omistajaa ei tarvitse pelätä.

– Tietysti työehtosopimusta pitää noudattaa, ja sen eteen täytyy tehdä aluksi kovasti töitä. Varmasti ulkomainen firma tietää, miten työehtosopimusta noudatetaan. Toivotaan, että heillä olisi samanlainen malli kuin Lidlillä eli maksetaan vähän yli taulukkopalkan. Siitä voisi tulla jotakin positiviista. Mutta tätä voi vain veikkailla.

PAM:in aluepäällikkö Niina Koivuniemi ei usko, että saksalaisomistaja olisi sulkemassa lisää tavarataloja.

– Kun tällainen sijoituspäätös on tehty, kyllä ne yleensä yrittävät saada bisneksen pyörimään, vaikka alussa olisi tappiollista kuten tällä alalla tavallista on. Ajattelisin, että tämä olisi turvallisempi tilanne ja satsaus toisi työtä työntekijöille.

Kesko myy tavarataloketju Anttilan saksalaiselle miljoonan euron hintaan. Kauppaan sisältyvät 23 Anttila-tavarataloa ja kahdeksan Kodin Ykköstä sekä niiden verkkokaupat. Kauppojen toiminta jatkuu normaalisti. Anttilan noin 1 500 työntekijää jatkavat yhtiön työntekijöinä.