Suomalaistutkimus: Mitä enemmän nainen tekee kotitöitä, sitä vähemmän hän synnyttää lapsia

Vaikutus oli selvä pareilla, joissa molemmat kävivät töissä. Miesten tekemillä kotitöillä ei tutkimuksen mukaan ole merkitystä syntyvyyteen.

Kotimaa
Äiti laittaa ruokaa vauva sylissään.
Sari Gustafsson / Lehtikuva

Paljon kotitöitä tekevä nainen synnyttää vähemmän lapsia, kuin nainen, joka käyttää kotitöihin vähemmän aikaansa, selviää Acta Sociologica (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä julkaistusta suomalaistutkimuksesta.

Miesten tekemillä kotitöillä ei tutkimuksen mukaan ole merkitystä syntyvyyteen. Tutkimuksessa yhdistettiin Tilastokeskuksen ajankäyttötietoja vuodelta 1999 väestörekisteritietoihin. Lastenhankintaa seurattiin viiden vuoden ajan.

Tutkimuksen mukaan naisen tekemien kotitöiden määrän kasvu vähensi lapsettomien sekä yhden tai kahden lapsen perheiden lastenhankintaa. Vaikutus oli erityisen selvä pareilla, joissa molemmat kävivät töissä, tutkimuksesta selviää.

Tasa-arvoisuutta on pidetty eräänä tekijänä pohjoismaalaisten korkeaan syntyvyyteen, kun verrataan lapsilukuja muuhun Eurooppaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan kotitöiden tasa-arvoistuminen ei näytä olevan suorassa yhteydessä lastenhankintaan.