Unohda suuvesi ja liika suihkuttelu – se voi pelastaa sinut vanhempana

Sopiva määrä bakteereja ehkäisee tulehdusta ja myöhemmin kroonisten sairauksien syntyä. Niitä on muun muassa ihmisen iholla ja suussa, eikä niitä kannata pestä pois.

Kotimaa
Nuoren miehen hampaat.
Yle

Lapsuudella ja nuoruudella voi olla suuri merkitys kroonisten sairauksien syntymisessä. Krooniset kansantaudit kuten ylipaino, diabetes, syövät, keuhkosairaudet, masennus sekä allergiat voivat olla torjuttavissa parantamalla lasten vastustuskykyä.

Hyvä vastustuskyky ehkäisee tulehdusperäisten sairauksien syntyä. Krooniset kansantaudit puolestaan voivat syntyä tulehdusperäisten sairauksien pitkittyessä, sanoo Itä-Suomen yliopiston lääketieteen fysiologian professori Timo Lakka.

– Tulehdusperäisissä sairauksissa muhii riski ja jos niihin ei varhaisessa vaiheessa puututa, ne voivat synnyttää kroonisia sairauksia. Tämä pitäisi tiedemaailmassa ja tutkimuksissa ottaa enemmän huomioon.

"Suuvesi tappaa kaikki bakteerit, myös hyvät"

Ihminen saa luontaista vastustuskykyä jo syntyessään, kun äidin synnytyskanavasta tulee lapsen iholle bakteereja. Myös ihmisen suussa ja iholla on runsaasti hyviä bakteereja ja niinpä esimerkiksi liiallinen peseminen ei ole hyvä asia.

– Esimerkiksi hampaiden pesuun riittää hammastahna. Suuvesitappaa suusta kaikki bakteerit, myös hyvät. Myös tarpeeton ja liiallinen ihon puhtaana pitäminen ei ole hyvä asia, Timo Lakka sanoo.

Tarpeeton ja liiallinen ihon puhtaana pitäminen ei ole hyvä asia.

Timo Lakka

Vastustuskykyä ja hyvää elimistön puolustusjärjestelmää voi kehittää keskittymällä muun muassa lapsen liikunnan saantiin ja ulkoiluun. Timo Lakka sanoo, että lasta ei tulisi rajoittaa liikaa ulkoleikeissä. Lapsen on saatava liikkua luonnossa vapaana ja kokeilla erilaisia asioita.

– Lapsen täytyy saada tunnustella käsillään. Eikä se olisi hirveän huono asia, jos suuhunkin joskus menee jotakin muuta kuin pitäisi. Jos rajoitamme tekemisiä, voi olla että elimistön puolustusjärjestelmä ei tule haastetuksi riittävästi. On hyvä, että elimistöä haastetaan esimerkiksi rasittavalla liikunnalla, Lakka sanoo.

Monipuolinen liikunta ja ruokavalio estävät tulehdustiloja

Erityisesti ylipainoon, metaboliseen oireyhtymään ja sydän- ja verisuonitauteihin liittyy lieväasteinen tulehdustila. Tulehdustilaa voidaan pienentää ja ylipainoa välttää jo lapsuudessa alkavalla monipuolisella liikunnalla.

– Liikunnan olisi hyvä olla monipuolista, motoriikkaa kehittävää. Kun lapsi nauttii liikunnasta, siitä tulee pysyvä elämäntapa. Yksipuolinen liikunta saattaa aiheuttaa liikaa kuormitusta.

Liikunnan lisäksi myös oikeanlaisella syömisellä on merkitystä bakteeritulehdusten ehkäisemisessä. Tärkeintä on säännöllinen ruokavalio.

– Aamupala, lounas ja päivällinen ovat tärkeitä, ja ne pitävät ylipainon loitolla. Ylipainoa ja siihen liittyviä riskitekijöitä on lapsilla, jotka juovat paljon makeita juomia, Lakka sanoo.

Tutkimusten mukaan riskitekijät kasautuvat usein samoille lapsille. Noin 10–20 prosenttia lapsista syö epäterveellisesti, liikkuu liian vähän ja kärsii ylipainosta.

– Tärkeää olisi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tunnistaa ihmiset, joilla on suurentunut kroonisten sairauksien riski aikuisiällä, Timo Lakka huomauttaa.