1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuorotteluvapaan sijaisen löytäminen on entistä työläämpää

Palvelualalla nuorten sijaisten löytäminen on helppoa. Hoitoalalla sijaisen etsiminen teettää kuitenkin enemmän töitä.

Kotimaan uutiset
Naisen kädet näppäimistöllä.
Henrietta Hassinen / Yle

Vuorotteluvapaan uudet ehdot vaikuttavat tietyillä aloilla haettujen vapaiden määrään ja toisilla aloilla taas sijaisten löytymiseen.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten hallinto- ja henkilöstöjohtaja Keijo Siiskonen arvelee, että sijaisten löytyminen saattaa vaikeutua tiukempien ehtojen takia. Eksotessa vuorotteluvapaiden sijaisina on usein käytetty tuttuja työntekijöitä, jotka työskentelevät valmiiksi osa-aikaisina Eksotessa.

Nyt tutun sijaisen tilalle on hankittava täysin uusi ihminen, joka on ollut työtön vähintään 90 päivää ennen työsuhteen alkua.

– Toisaalta ymmärrän kyllä, että tarkoituksena on nimenomaan työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja ehkäistä syrjäytymistä. Mikäli tämä toteutuu, niin seuraukset ovat erittäin positiivisia, Siiskonen kommentoi.

Nuorten suosimilla aloilla sijainen löytyy helposti

Etelä-Karjalan osuuskaupan Eekoon henkilöstöpäällikkö Annastiina Tiaisen mukaan vuorotteluvapaita haetaan tänä vuonna huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Viime vuonna vuorotteluvapaata haki 5-10 työntekijää, mutta tänä vuonna hakemuksia ei ole tullut vielä ainuttakaan.

– Halukkaita kyllä olisi ollut, mutta nykyään pitää olla 16 vuotta työelämässä ennen kuin vuorotteluvapaalle voi jäädä. Se on rajoittanut niiden määrää jotka voivat jäädä vapaalle, koska meillä on töissä sen verran nuorta väkeä, Tiainen kertoo.

Työntekijöiden keski-ikä Eekoossa on Tiaisen mukaan noin 34 vuotta.

Se auttaa jaksamaan, kun välillä voi elämässä tehdä jotain muuta kuin töitä.

Annastiina Tiainen

– Vuorotteluvapaille on helppo löytää sijaisia. Palkkaamme muutenkin paljon alle 25-vuotiaita ja heitä on helppo ottaa myös vuorotteluvapaiden sijaisiksi, sillä nuorten tarvitsee olla työttöminä vain yksi päivä ennen sijaisuuden alkua, Tiainen kommentoi.

Sekä Siiskosen että Tiaisen mielestä vuorotteluvapaa on hyvä järjestely, joka tarjoaa hengähdystauon työelämästä.

– Olisi huono asia jos mahdollisuus vuorotteluvapaaseen poistettaisiin kokonaan. Se auttaa jaksamaan, kun välillä voi elämässä tehdä jotain muuta kuin töitä, Tiainen kommentoi.

Lue seuraavaksi