1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kontiolahden ampumahiihtostadion hiljenee - "Kuiville päästiin"

Kontiolahden ampumahiihtostadionilla alkoivat maanantaina kisarakenteiden purkutyöt. Talkootyötä tarvitaan kisojen jälkeenkin melkoinen määrä, ja viimeiset kontit saadaan stadionilta matkaan vasta viikkojen päästä. Kisat onnistuivat hyvin, vaikka asetetusta 100 000 kisavieraan määrästä jäätiinkin hieman, sanoo tapahtuman apulaisjohtaja Tuomas Ylä-Tuuhonen.

urheilu
Reino Nevalainen talkootyössä Ah-stadionilla.JPG
Yle / Tapio Laakkonen

Kontiolahden ampumahiihdon MM-kilpailuiden katsojatavoite oli 100 000 kisavierasta. Järjestäjien mukaan kisojen aikana päästiin noin 80 000 katsojaan, joten tavoitteesta jäätiin hieman.

Yksi merkittävä tekijä oli venäläisten kisavieraiden odotettua pienempi määrä, sanoo tapahtuman apulaisjohtaja Tuomas Ylä-Tuuhonen:

– Ennakkoon odotimme enemmän venäläisiä kisavieraita. Kyllä heitä nytkin oli, mutta nyt katsomossa oli vähemmän venäläisiä, kuin esimerkiksi edellisissä täällä käydyissä maailmancupin kilpailussa.

Kontiolahden MM-kilpailuiden budjetti oli noin 6 miljoonaa euroa. Lopulliset laskelmat MM-kisojen taloudesta saadaan myöhemmin, mutta ensiarvion mukaan tulot kattanevat menot.

– Tilinpäätös valmistuu vasta loppukesällä, mutta voidaan sanoa että kuiville päästiin, toteaa Tuomas Ylä-Tuuhonen.

– Kisaorganisaation tuloista noin puolet saadaan pääsylipuista, loput mainos- ja sponsorituotoista sekä erilaisista avustuksista. Budjetissa on noin 1,5 miljoonaa euroa niin sanottua läpimenorahaa, kuten palkintorahat, jotka kansainvälinen liitto maksaa ja jotka maksetaan edelleen urheilijoille. Majoitusmaksut kerätään joukkueilta ja maksetaan edelleen hotelleille ja niin edelleen. Eli sellainen 4,5 miljoonaa euroa pitää kerätä tällaisen kisan synnyttämiseksi, summailee Ylä-Tuuhonen.

Suurin menoerä kisojen järjestämisessä ovat katsomo- ja muut tilapäisrakenteet, niihin uppoaa reilut 1,3 miljoonaa euroa.

Joensuun seudun kehittämisyhtiö Josek arvioi, että jos lippuja myydään noin 65 000, MM-kisojen aluetaloudellinen merkitys olisi noin 13 miljoonaa euroa.

Alunperin arvioitiin, että jos kisat houkuttelisivat noin 100 000 katsojaa, alueelle olisi jäänyt noin parikymmentä miljoonaa euroa.

Kuukausien talkootyöurakka – osa mukana jo 1999 kisoissa

Lehmolainen Reino Nevalainen aloitti talkootyön Kontiolahden ampuomahiihtostadionilla jo marraskuussa.

– Metsässä tehtiin aitoja latujen varsille. Kerran tuulikin teki tuhojaan, kaatunutta aitaa piti pystyttää uudelleen. Kisojen aikana olin talkootyössä maalialueella, muun muassa suksien ja aseiden tarkastusta oli ohjelmassa. Kaikenlaista tekemistä riittää ennen kisoja, kisojen aikana ja kisojen jälkeenkin.

– Talkoolaisilla on täällä hyvä yhteishenki. Itse olen jo työelämästä poissa, joten tänne ehtii paremmin.

– Eilen kysyin paria kaveria purkamaan kaveriksi näitä aitoja. Sanoivat, että neljä viikkoa on tehty putkeen töitä, maanantaiksi luvattiin vapaapäivä, hymyilee Nevalainen.

Joensuulainen Matti Kananen aloitti maanantaiaamun tulemalla ampumahiihtostadionille. Ensimmäinen työ oli purkaa telttojen ja päärakennuksen edessä olleita aitoja ja mainoskylttejä aidoista. 2015 MM-kisat eivät ole Matille ensimmäiset.

– Olin mukana talkoolaisena jo vuoden 1999 kisoissa. Nyt on loistava sää aloittaa nämäkin purkuhommat, tuumii Kananen.

Kuten moni muukin talkoolainen.

Lue seuraavaksi