Näinkin voi kouluruokailua uudistaa: Listalle lempiruokia – hävikki pienemmäksi

Pietarsaaren päiväkoti- ja kouluruokailu on muutosten kourissa. Lautasille pyritään tuomaan lapsia ja nuoria nykyistä enemmän miellyttäviä ruokia. Tavoitteena on tätä kautta vähentää roskiin päätyvän ruokajätteen määrää. Avuksi on otettu jopa puntarit, joilla jokaisessa keittiössä seurataan biojätteen määrää.

Kotimaa
Kuvassa ruokaa laitetaan lautaselle kouluruokalassa
Kalle Niskala / Yle

Pietarsaaren lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Arja Tran on ollut mukana vaikuttamassa kaupungin päiväkotien ja koulujen uuteen viiden viikon ruokalistaan. Trania jännitti maanantaina, koska uusi ruokalista otettiin nyt käyttöön.

Kuvassa Arja Tran kouluruokalassa
Arja Tran oli mukana laatimassa ruokalistaa.Heini Holopainen / Yle

– Joo minua jännitti, koska en tiedä, mitä mieltä muut ovat näistä ruuista.

Ainakin ensimmäisen ruokailun jälkeen kokemukset olivat lupaavia. Lautaselle lastattiin jauhelihakastiketta ja salaattia sekä pennepastaa. Tavallisen spagetin korvaaminen erilaisella pastalla tuntui miellyttävän ainakin ruotsinkielisen lukion oppilaita, Frida Lönnbäckiä ja Emma Inveniusta.

– On tämä hyvää, koska pasta on erilaista.

– Kyllä, hyvää on.

Maksapihvit pois

Jatkossa koululaiset ja päiväkotilapset syövät aiempaa enemmän kasviksia. Hernekeitto pysyy listalla, maksapihvit poistuvat ja laatikkoruokia sekä lihakastikkeita vähennetään. Kalaa haluttiin lisää, mutta siihen on varaa vain, jos samalla viikolla syödään yhtenä päivänä esimerkiksi kasviskeittoa.

Kun nuoret ovat mukana, niin toivotaan että me voimme vastata heidän mieltymyksiinsä ja tarjota sitä ruokaa, mikä todella on heidän makuunsa.

ruokapalvelupäällikkö Lisa Kentala

Ruokapalvelupäällikkö Lisa Kentala kertoo, miksi koululaiset saavat vaikuttaa ruokalistaan. Jos ruoka koetaan hyväksi, sitä menee roskikseen aiempaa vähemmän.

– Kun nuoret ovat mukana, niin toivotaan että me pyrimme vastaamaan heidän mieltymyksiinsä ja tarjoamaan sitä ruokaa, mikä todella on heidän makuunsa.

Biojäte puntariin

Jokaiseen keittiöön on hankittu puntarit, joilla poisjoutuva biojäte punnitaan. Jätteen määrästä voi päätellä, milloin ruoka on maistunut ja milloin ei.

Kuvassa kaksi tyttöä kouluruuan ääressä
Frida Lönnbäck ja Emma Invenius pitivät uudesta pastasta.Heini Holopainen/ Yle

Uuden ruokalistan kokemukset kerätään yhteen loppukeväästä. Ne ja biojätteen määrä neuvovat ensi syksyisen ruokalistan teossa. Se on varmaa, että tuolloin listalta löytyy entistä enemmän kasvisruokia. Sellainen ateria laaditaan joka päivälle vaihtoehdoksi tavalliselle annokselle.

– Toukokuun lopulla analysoidaan, mikä oli hyvää ja huonoa, mikä poistetaan ja millä jatketaan, summaa Kentala.

Pietarsaaren koululaisille ja päiväkotilapsille valmistetaan vuodessa noin miljoona ruoka-annosta. Ruokabudjetti on kaksi miljoonaa euroa. Yhden annoksen raaka-aineet maksavat 90 senttiä.