VIDEO: Muotoilu- ja käsityöyrittäjät tulivat ulos pajoistaan – pienyrittäjistä tuli tavaratalokelpoisia

Käsityömuotoilijat ja taidekäsityöläiset puurtavat yleensä omissa pienissä pajoissaan kaikessa rauhassa. Jyväskylässä kädentaitajien yhdistys Materia solmi yhteistyösopimuksen tavaratalon kanssa. Nyt kädentaitajien työt on saatu esille ja myyntiin kaupungin parhaalle liikepaikalle.

kulttuuri
Ulla Halmesvirran rohkeasti muodoillut hopeasormukset ovat herättäneet innostusta mm. Helsingin coctailtilaisuuksissa.
Hopeaseppä Ulla Halmesvirta on ylpeä rohkeista hopeasormuksistaan. Videolla Ulla ja kuusi muuta kädentaitajaa kertoo työstään ja sen arvostuksesta.

Tekstiilitaiteilija Anu Rinkinen haaveili jo pikkutyttönä olevansa uusi Marimekko ja saavansa tuotteet Stokkalle. Iän myötä haaveisiin on iskenyt realismi, mutta se ei estä iloitsemasta omien tuotteiden pääsyä tavaratalo Sokokseen. Ensimmäisessä vaiheessa tavarataloon tulee kymmenen keskisuomalaisen kädentaitajan pikkushopit. Kevään mittaan tulee lisää suunnitteliijoita.

Pienyrittäjät iloitsevat päästyään esille paikassa, jossa tavallisia ihmisiä virtaa suuria määriä aamusta iltaan.

– Näin saamme osaamistamme tunnetuksi ja kohtaamme ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta piipahda pienissä putiikeissa, sanoo yhteistyön vetäjä vaatesuunnittelija Miia Suojala.

Persoonallisuus nousussa

Taantuman keskelläkin moni haluaa erottua persoonallisella tyylillä sekä pukeutumisessa että sisustamisessa. Kotimaisuus ja etenkin lähituottaminen kiinnostavat yha useampia.

Erikoismallimestari Marja- Leena Tenhusen mukaan käsityön arvostuksen nousu näkyy muun muassa siinä, että nyt ei enää aina ostetakaan sitä kiinalaista tuotetta. Hopeaseppä Ulla Halmesvirta tunnustaa, että ihmiset kyllä arvostavat käsityötä, mutta eivät rahallisesti.

– Ollaanko käsityöstä, taidekäsityöstä ja käsityömuotoilusta valmiita maksamaan satasia - se jää nähtäväksi, miettii Halmesvirta.

Videolla seitsemän kädentaitojaa kertoo lähtökohdistaan luovassa työssään, uusimmista trendeistä ja käsityön arvostuksesta. Ulla Halmesvirta on ylpeä helsinkiläisiä imponoivista hopeasormuksista. Muotoilija Leena Sipilä puolestaan nostaa esiin osittain huovasta valmistetut allihuivit, joilla käsivarsien allit saa tyylikkäästi piiloon esimerkisi hihattoman iltapuvun lisänä.

Lasitaiteilija Katja Rauhamäki tekee kaikki työnsä käytöstä poistetusta ikkunalasista.

– Sitä on todella paljon saatavilla, se ei tällä hetkellä mene kierrätykseen, vaan menee kaatopaikalle, ihmettelee Rauhamäki.