Vaahtoava, oranssi puro näyttää pahemmalta kuin on

Kevät saa purot solisemaan myös kaupunkialueella. Vaahtopäinä kupliva vesi ei välttämättä raikkaudessaan vastaa tunturipuroa, mutta paikoin helsinkiläispurot ovat erinomaisessa kunnossa.

Kotimaa
Mellunkylän puro

Vaahtoava vesi saa pysähtymään puron varteen. Keskuspuiston metsämaisemassa valkoisena vellova vaahto ei näytä kuuluvan maisemaan. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen johtava ympäristötutkija Jari-Pekka Pääkkönen tunnistaa keväisen ilmiön.

– Se näyttää yleensä pahemmalta, mitä todellisuudessa onkaan. Yleensä siinä on kyse humuksesta, jota vedessä on, Pääkkönen selventää.

Meille tulee ilmoituksia, että onko kyseessä pesuaine.

Helsingin ympäristökeskuksen johtava ympäristötutkija Jari-Pekka Pääkkönen

Metsämaastossa humus liukenee, kun runsaat sateet ja sulavat lumet kuljettavat vettä kaupunkipuroihin. Humus saa aikaan kemiallisia reaktioita vedessä, joka puolestaan näkyy vaahtona.

– Meillekin tulee ilmoituksia, että onko kyseessä pesuaine, mutta kyllä se yleensä humusta on, johtava ympäristötutkija Jari-Pekka Pääkkönen sanoo.

Asumus ja asvaltti puristavat purot ahtaalle

Helsingissä on kolmisenkymmentä puroa. Kaupunkiympäristöstä huolimatta niiden kunto vaihtelee tyydyttävästä jopa erinomaiseen.

Luonnollisesti Keskuspuiston luonnon helmassa vedenlaatu on parempi kuin rakennetun ympäristön keskellä. Ympäristötutkija Pääkkösen mukaan tiukan paikan tullen purosta voisi vaikka hörpätäkin, mutta hän ei kuitenkaan sitä suosittele melko varmojen vatsanväänteiden vuoksi.

– Rakennetussa ympäristössä virtaavissa puroissa veden hygieeninen laatu saattaa olla aika heikko. Lintujen, koirien ja muiden eläinten ulosteista päätyy veteen ulosteperäisiä bakteereja, Pääkkönen sanoo.

Jätevettä ei kuitenkaan pitäisi virrata missään.

Helsingin ympäristökeskuksen johtava ympäristötutkija Jari-Pekka Pääkkönen

Ympäristökeskus on seurannut kaupunkivesistöjen laatua 1980-luvulta lähtien. Muutosta on tapahtunut molempiin suuntiin, esimerkiksi asumus ja asvaltti ovat lisänneet raskasmetalleja vesistössä.

Käytännössä puroissa soliseva vesi on valuma-alueilta kertyvää sadevettä sekä pohjavettä. Etenkin Kumpulan puroon kertyy pohjavettä. Jos pohjavettä on purossa paljon, voi siinä oleva rauta puolestaan värjätä veden oranssiksi.

– Aina, kun näkee mielestään mielenkiintoista tai epäilyttävää Helsingin luonnossa, voi meihin ottaa yhteyttä, johtava ympäristötutkija Jari-Pekka Pääkkönen sanoo.