Vaaliehdokkaiden enemmistö: armokuolema sallittava

Eduskuntapuolueista vain vihreät kannattavat eutanasiaa. 1 841 eduskuntavaaliehdokasta otti Ylen vaalikoneessa kantaa avustettuun kuolemaan.

Kotimaa
Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Eutanasia eli armomurha on Suomessa rikos, mutta ei kauaa, jos eduskuntavaaliehdokkaiden selvän enemmistön näkemys muuttuu laiksi vaalien jälkeen. Tosin pääosa ehdokkaiden omista puolueista suhtautuu eutanasiaan huomattavasti nihkeämmin. Vain vihreät kannattavat sitä avoimesti.

Ylen vaalikoneen eutanasiakysymykseen vastasi 1 841 ehdokasta eli yli 90 prosenttia kaikista ehdokkaista. Vastanneista 68 prosenttia katsoo, että parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus avustettuun kuolemaan. Kovinta eutanasian kannatus oli vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkailla: kummallakin 89 prosenttia.

Kokoomuksessa kannattajia oli 71 prosenttia, Sdp:ssä 69 prosenttia, Rkp:ssa 66 prosenttia, perussuomalaisissa 64 prosenttia ja keskustassa 56 prosenttia.

Eduskuntapuolueista vain kristillisdemokraattien ehdokkaat suhtautuvat selkeän kielteisesti avustettuun kuolemaan. 93 prosenttia ilmoitti vastustavansa sitä.

Kristillisdemokraatit on samaa mieltä myös puolueena: "eutanasiaa ei tule laillistaa". Samoilla linjoilla, ja jopa raivoisasti, on ollut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Pääosa puolueen ehdokkaista ajattelee toisin.

Sdp suhtautuu armokuolemaan nihkeästi: "Emme pidä eutanasian laillistamista tarpeellisena", puolue kertoo nettisivuillaan.

Kokoomuksen puoluehallitus päätti viime kesänä, että eutanasiasta pitää keskustella. Omaa näkemystään se ei kertonut. Keskustan, vasemmistoliiton ja Rkp:n kantaa ei niiden nettisivuilta löydy.

Suomessa eutanasia eli armomurha on rikos. Laillistamisesta on käyty kiivasta keskustelua vuosien ajan. Euroopan maista eutanasian sallivat Hollanti, Belgia ja Luxemburg.