Jos entinen puolisosi vainoaa sinua, tee näin!

Jos eron jälkeen entinen puolisosi ei jätä rauhaan, voi turvallisuuttaan lisätä useilla keinoilla. Yksi tärkeä keino on välttää täysin kohtaamisia eron jälkeen.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Toistuvat, ei toivotut yhteydenotot, pelottelu, uhkailu, seuraaminen ja tarkkailu ovat merkkejä eron jälkeisestä vainosta. Turvallisuuttaan voi lisätä erilaisia keinoin.

**1. Vältä kohtaamisia eron jälkeen.  **Jokainen kohtaaminen tekijän ja uhrin kanssa aiheuttaa uhrissa ahdistusta ja pelkoa, sanoo hankevastaava Jaana Kinnunen Varjo -hankkeesta. 

**2. Sovi pakolliset tapaamiset, kuten lasten tapaamisvaihdot, julkiselle paikalle. **Myös viranomaisten olisi syytä huomioida, että yhteisneuvottelut esimerkiksi lasten asioista voivat vain pahentaa tilannetta, Kinnunen muistuttaa.

**3. Salaa osoitetiedot tai hanki turvakielto. **Jos joudut muuttamaan, muista samalla salata uudet osoitetietosi.

**4. Hanki lähestymiskielto ja ilmoita lähestymiskiellon rikkomisesta. **Lähestymiskielto toimii osan kohdalla, kertoo tiimivastaava Riitta Pohjoisvirta Oulun ensi- ja turvakodista. Jotkut tekijät uskovat heti eivätkä halua lisää merkintöjä poliisin rekisteriin.

**5. Vaihda uusi salainen puhelinnumero. **Älä pidä itse yhteyttä vainoajaan.

**6. Vaihda päivittäisiä rutiineja ja kulkureittejä. **Ulkoiseen turvallisuuteen liittyvät ohjeet antavat sisäistä rauhaa, Pohjoisvirta muistuttaa.

**7. Kerro tilanteesta työpaikalla, päiväkodissa ja koulussa. **Asian kanssa ei kannata jäädä yksin.

**8. Jaa mahdollisimman vähän tietoa itsestäsi sosiaalisessa mediassa. **Muista tarkistaa yksityis- ja turvallisuusasetukset.

**9. Huomioi matkapuhelinten, tietokoneiden ja gps-laitteiden turvallisuus, koska ne mahdollistavat seurannan.  **Pohjoisvirta muistuttaa, että on tärkeää löytää keinoja myös kykyyn toimia tilanteissa, joissa on jännitystä, varuillaan oloa tai pelkoa.

**10. Pyydä viranomaisilta apua lapsiin liittyvien sopimusten tekemiseen ja sovi asioista mahdollisimman selkeästi. **Osa vainoajista rauhoittuu, kun saadaan sovittua lapsiin ja omaisuuteen liittyvistä asioista, Pohjoisvirta kertoo.

Ohjeet löytyvät Oikeus turvalliseen elämään -oppaasta, jossa neuvotaan lähisuhdeväkivaltaa kokeneita naisia. Ohjeita löytyy myös varjohanke.fi -sivustolta.