Perinne ei unohdu Riihimäellä: Lasitehtaan koulu yhteistyöhön Lasinpuhaltajakerhon kanssa

Sata vuotta sitten Riihimäen lasitehtaan lapsille perustettu koulu haluaa elävöittää opetusta aloittamalla yhteistyön eläkkeellä olevien lasinpuhaltajien kanssa.

Lasinpuhaltaminen
Lasinpuhaltajapatsas syksyllä
Kristiina Lehto / Yle

Riihimäkeläinen Lasitehtaan koulu ja lasinpuhaltajan ammattia vaaliva Riihimäen Lasinpuhaltajakerho (siirryt toiseen palveluun) aloittavat ensi vuonna yhteistyön. Yhteistyön tarkoituksena on muun muassa se, että Lasinpuhaltajakerhon jäsenet kertovat oppilaille tarinoita lasinpuhaltajan ammatista ja lasitehtaan historiasta.

Riihimäen Lasin toiminta lakkautettiin vaiheittain ja lopullisesti 1990, mutta Lasinpuhaltajakerho voi hyvin. Jäsenistöstä työkseen lasia puhaltavat enää vain nuorimmat, muut nauttivat eläkepäivistä.

Oppilaat pääsevät myös itse tekemään jotain lasiin liittyvää, kertoo Lasitehtaan koulun rehtori Sirkka Ojaniemi.

– Meillä on ajatuksena, että viidennen luokan oppilaat, jotka ovat lähtemässä Lasitehtaan koulusta eteenpäin yläkouluun, saisivat viimeisenä vuonnaan toteuttaa esimerkiksi oman suunnitelman mukaisen pienen lasityön. Pienemmille oppilaille sopisi helmipajakin.

Satavuotias koulu pitää historian elävänä

Lasitehtaan koulu täyttää ensi lukuvuonna sata vuotta. Juhlavuonna koulun aloittaa kaksisataa oppilasta. Lasitehtaan koulussa on eskareiden lisäksi alakoululaisia ykkösestä viitoseen. Koululla on erilaisia ideoita myös juhlavuoden kollaasiksi, kertoo Ojaniemi.

– Yhteistyö lasinpuhaltajien kanssa sopii mainiosti, sillä kouluhan on rakennettu juuri lasitehtaan työntekijöiden lapsille.

Sirkka Ojaniemi muistuttaa, että monet koulun oppilaat ja opettajat ovat muualta kotoisin, eivätkä tiedä oman koulun, lähialueen tai kaupungin historiaa.

– Lasinpuhaltajakerholla on varmasti paljon kiinnostavaa kerrottavaa kaikenikäisille kuulijoille, Ojaniemi muistuttaa.

Lisäksi koulun tarkoituksena on tutustua lähemmin myös koulun vieressä olevaan Suomen Lasimuseoon.