Ajattelitko ruveta remonttihommiin? Vältä näitä virheitä

Liian vähän tietoa ja liian optimistinen aikataulu. Siinä yleisimmät virheet, joihin aloitteleva remontintekijä ammattilaisen mielestä sortuu. Kannattaa kysyä, opastaa rakennusinsinööri.

Kotimaa
YLE

Aloittelevan remontin tekijän yleisin virhe on se, ettei uskalleta kysyä apua, sanoo rakennusinsinööri Juha Lerssi. Hän uskoo vankasti, ettei tyhmää kysymystä ole.

– Ammattilainen ei pahastu siitä, että kysytään. On parempi kysyä kuin tehdä jotain peruuttamatonta.

Aloittelija tekee Lerssin mielestä myös yleensä ylioptimistisen aikataulun. Varsinkin jos urakkaa paiskii iltaisin ja viikonloppuisin, arvio ehtimisestä on yleensä mitoitettu pieleen.

– Sitten menee hermo, voi mennä vaimon kanssa hermot ja kaikkien muidenkin kanssa. Aikaa kannattaa varata!

Ennen kuin aloittaa remontoinnin, kannattaa miettiä kunnolla, mitä haluaa ja mihin lopputulokseen pyrkii. Tietoa saa ammattilaisten lisäksi tietenkin netistä, mistä Lerssi nostaa esiin erilaisten materiaalin toimittajien sivut. Niitä ei hänen mukaansa pidä vieroksua, vaikka markkinoinnista kyse onkin, sillä tiedot pätevät yleensä muihinkin tuotteisiin.

Yhden paikan hän sulkisi tiedonhankinnalta:

Rakennusinsinööri Juha Lerssi.
Rakennusinsinööri Juha Lerssi.Raila Paavola / Yle

– Ei mistään keskustelupalstoilta! Rakennusinsinööri Juha Lerssi sanoo.

Omakotiasujan pakista löytyy tarpeellinen

Omakotiasujalta pitää Lerssin mukaan löytyä perusvarusteet: vasarat, ruuvimeisselit, mittanauha, sorkkarauta ja vatupassi.

Akkukone on jokaisen omakotitalossa asuvan väline sekin. Pelkkä poraus ja ruuvaus riittävät monelle. Saatavilla on toki esimerkiksi akkukäyttöisiä käsisirkkeleitä, ja jos harrastaa remontoimista enemmänkin, sellaisen hankkiminen on Lerssin mielestä perusteltua.

Hintojen suhteen hän suosittelee noudattamaan kultaista keskitasoa: esimerkiksi keskihintainen akkukone kelpaa kotikäyttöön hyvin, ammattitasoista ei kannata joka kotiin hankkia.