1. yle.fi
  2. Uutiset

Mehiläiset tekevät jo kesää – varroa-punkki tehnyt tuhojaan yksittäisillä tarhoilla

Eteläisessä Suomessa mehiläisten talvehtiminen on sujunut pääosin hyvin. Mehiläisten puhdistautumislennot ovat alkamassa jo Mikkelin, Jyväskylän ja Vaasan korkeudella.

Kotimaan uutiset
Mehiläisiä
Yle

Eteläisessä Suomessa suurin osa mehiläispesistä on jo suorittanut kevätrituaalinsa, puhdistautumislennon. Se tarkoittaa, että mehiläiset lentävät ulos pesästään ja tyhjentävät suolensa.

Ensimmäiset mehiläistarhaajat ovatkin päässeet jo tarkistamaan pesiensä tilanteen. Yksittäisillä tiloilla varroa-punkki on tehnyt tuhojaan, mutta pääosin mehiläisten talvehtiminen näyttää sujuneen hyvin.

– Viime kesä oli otollinen varroa-punkin lisääntymiselle, minkä takia nyt yksittäisillä tiloilla on isojakin menetyksiä, kertoo mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä Suomen Mehiläishoitajain Liitosta.

Suomen Mehiläishoitajien liitto kehottaa torjumaan varroa-punkkia tarhoilla nimenomaan puhdistautumislennon jälkeen. Mehiläistarhurin kevätrutiineihin kuuluu myös ruokavarastojen riittävyyden varmistaminen.

Mehiläiset aistivat kevään

Mehiläistarhaaja Hannu Lappalainen kertoo, että yksittäisillä pesillä näkyy Mikkelinkin korkeudella jo liikettä. Varjoon sijoitetut mehiläispesät heräävät valoisten paikkojen pesiä myöhemmin. Viime vuonna suurin osa Lappalaisen mehiläisistä teki puhdistautumislennon huhtikuun puolella.

– Puhdistatutumislennot ryöpsähtävät sitten, kun yöpakkaset väistyvät. Kun vielä pajukin alkaa kukkimaan, emo pesässä alkaa munimaan, sanoo Lappalainen.

Mehiläiset viettävät talvensa pesässä pallomaisessa muodostelmassa. Lappalainen on kurkistellut muutamaan pesään ja kertoo, että talvehtiminen näyttää sujuneen hyvin.

– Talvipallossa on jopa 30 asteen lämpötila. Mehiläiset aistivat jo, että päivä pitenee, mutta niillä on siellä pallossa vielä niin hyvä olla, että ne vielä nauttivat olostaan. Talvella pesä syö kilon sokeria kuukaudessa.

Lue seuraavaksi