Riskisijoittajat palaavat Venäjälle – isot riskit korvataan isoilla voitoilla

Venäjän talous on osoittanut alkuvuoden aikana vakautumisen merkkejä. Sijoittajien luottamus on edelleen heikko, mutta venäläisyritysten tapa palkita sijoittajat hulppeilla osingoilla houkuttelee riskinottoon valmiita investoijia.

Ulkomaat
Öljyn maailmanmarkkinahinnan nousu vuonna 2015 on vahvistanut Venäjän valuuttaa. Kuvassa moskovalaiset kävelevät öljynporauslauttaa esittävän mainoksen editse. Valokuva on otettu helmikuussa 2015.
Öljyn maailmanmarkkinahinnan nousu vuonna 2015 on vahvistanut Venäjän valuuttaa. Kuvassa moskovalaiset kävelevät öljynporauslauttaa esittävän mainoksen editse. Valokuva on otettu helmikuussa 2015.Maxim Shipenkov / EPA

Länsimaisia sijoituksia on taas alkanut tulla Venäjälle, kertoo uutistoimisto Reuters. Sijoittajat ovat kiinnostuneita venäläisyritysten maksamista hyvistä tuotoista.

Länsimaiset yritykset vetivät viime vuonna paniikinomaisesti sijoituksiaan pois Venäjältä. Syynä tähän olivat maan talouden pitkäaikaisen laskun lisäksi Ukrainan sota, länsimaiden pakotteet sekä öljyn hinnanlasku, joka romahdutti ruplan arvon.

Tämän vuoden alussa öljyn maailmanmarkkinahinta on noussut jopa neljänneksellä, mikä on vahvistanut myös ruplaa. Venäjän keskuspankki on kahteen otteeseen laskenut ohjauskorkoa, joka on nyt 14 prosentissa.

Reutersin haastattelemat sijoittajat kertovat, että vielä vuodenvaihteessa Venäjä-omistukset olivat nollassa, mutta nyt varovaisia ostoja on tehty. Kansainvälisiä sijoituksia kirjaava EPFR Global -yhtiö kertoo, että Venäjään keskittyvät sijoitusrahastot ovat keränneet tänä vuonna 116 miljoonaa dollaria.

Sijoittajien mielestä venäläiset arvopaperit ovat aina edullisia, mutta alkuvuodesta ne olivat todella pohjahinnoissa. Tämän vuoden aikana venäläiset osakkeet ja joukkovelkakirjat ovat antaneet keskimäärin viiden prosentin tuoton. Tämä on kehittyneiden talouksien sarjassa erittäin hyvä tuotto.

Paikallishallinnon joukkovelkakirjojen vuosituotto on 13 prosentin tasolla.

Osakesijoituksiin kannustaa venäläisten yritysten tapa maksaa huomattavan suuria osinkoja. Osinkotuottojen suhde osakkeen pörssikurssiin on yksi korkeimpia maailmassa, kertoo Reuters.

Sijoittajat ovat kuitenkin tietoisia Venäjään sisältyvistä riskeistä, jotka eivät liity talouteen tai markkinoiden toimintaan.

Teollisuusmaiden järjestö OPEC arvioi, että Venäjän bruttokansantuote laskee tänä vuonna 3,2 prosenttia. OPEC ennustaa myös Venäjän öljyntuotannon laskevan tänä vuonna viime vuoden 10,58 miljoonasta barrelista päivässä 10,51 miljoonaan barreliin.

Lähteet: Reuters, Tass