1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi Apteekki on Vuoden Olutravintola

Turkulaisessa seurusteluravintola Uudessa Apteekissa on laaja olutvalikoima ja oma panimo. Ravintola on tullut tunnetuksi Reijo Mäen Vares-kirjojen kantapaikkana.

apteekit
Reijo Mäki.
Reijo Mäki.Lassi Lähteenmäki / Yle

Helsinki Beer Festivalin kutsuma raati on valinnut Vuoden 2015 Olutravintolaksi seurusteluravintola Uuden Apteekin. Raadin mukaan Uusi Apteekki on laajan valikoiman olutravintola, jossa yhdistyy viihtyisä ja persoonallinen sisustus ammattitaitoiseen palveluun ja käsityöoluen valmistukseen.

– Uusi Apteekki ja Kaskenmäen Panimo jatkavat vahvojen turkulaisten olutvaikuttajien Boris Orlon ja Otto Lambergin jalanjäljillä. Nimitys on kunnianosoitus turkulaiselle uraauurtavalle olutravintolatyölle ja pienpanimokulttuurille, raati perustelee valintaa.

Helsinki Beer Festival on valinnut Vuoden Olutravintolan vuodesta 1996 alkaen. Tämän vuoden raatiin kuuluivat toimittaja Heikki Kähkönen, olutasiantuntija Kari Likovuori, toimittaja Mariaana Nelimarkka, olutharrastaja Hannu Nikulainen ja toimittaja Jussi Rokka.

Uusi Apteekki on Vareksen kantapaikka

Uusi Apteekki on toiminut yli kaksi vuosikymmentä. Arvostettu ja palkittu olutravintoloitsija Otto Lamberg (1955–2005) perusti Uuden Apteekin vuonna 1993.

Ravintolan yhteydessä on toiminut panimo lähes alusta asti. Ravintolan avaamisvuonna toimintansa aloittanut Kaskenmäen Panimo on järjestyksessään toinen Suomen ravintolapanimoista. Monet pitävät sitä ensimmäisenä aitona suomalaisena pienpanimona, sillä sen edelle ehti vain suurvalmistaja Sinebrychoff perustamalla oman panimonsa Ravintola Kappeliin Helsinkiin.

Legendaksi ravintola kasvoi Reijo Mäen Vares -kirjojen kantapaikkana. Varsinaisesti laajaan julkisuuteen Uusi Apteekki nousi vuonna 2004 Aleksi Mäkelän ohjaaman Vares – yksityisetsivä -elokuvan myötä. Lamberg esitti myös elokuvassa itseään eli leppoisaa baarimikkoa. Vares-elokuvia on kuvattu Turussa ja Uudessa Apteekissa yhteensä yhdeksän.

Lähteet: Helsinki Beer Festivalin tiedote

Lue seuraavaksi