Näkökulma: Lopeta jo toi vonkaaminen!

Valtaosa faktoista puhuu sen puolesta, ettei perintöverosta kannata luopua, kirjoittaa A-studion toimittaja Hanna Säntti näkökulmassaan.

talous

Avaussiirron teki Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos. Bisnesvainustaan tunnettu miljonääripankkiiri sanoi vuonna 2010 Forum för ekonomi och teknik -lehden haastattelussa, että perintökysymyksiä miettivän vauraan perheen kannattaisi muuttaa Ruotsiin. Ruotsissa kun ei enää tunneta perintöveroa.

Hanna Säntti

Viime vuonna kävi ilmi, että Wahlroos noudatti omaa neuvoaan. Hän on vähin äänin siirtänyt kirjansa Ruotsiin. Koska myös perheen lapset asuvat Suomen ulkopuolella, Nalle voi pian siirtää valtaosan omaisuudestaan jälkipolville ilman veroseuraamuksia.

Metakkaa perintöverosta on pitkään pitänyt myös Perheyritysten liitto. Sen mukaan sukupolvenvaihdostilanteisiin liittyvä perintö- ja lahjavero estää yritysten kasvua ja investointeja.

Näin käy, kun omistajat joutuvat nostamaan yhtiöistään ylisuuria osinkoja, jotta selviäisivät perintö- ja lahjaverosta.

Olkoon Ruotsin tie siis meidänkin tiemme, vaatii Perheyritysten liitto.

Viime keväänä Suomen vauraimpia perhe- ja sukuyhtiöitä edustava liitto tilasi perintöverosta jopa raportin Pellervon taloustutkimukselta PTT:ltä. Raportin johtopäätökset miellyttivät tilaajaa. Päätyihän PTT esittämään perintöveron poistamista ja sen korvaamista Ruotsin tapaan luovutusvoittoveron kiristämisellä. Näin valtiokaan ei PTT:n mukaan menettäisi juurikaan verotuloja.

Muut asiantuntijat ovat toista mieltä. Perintöveron korvaaminen myyntivoittojen verotuksella suosisi niitä, jotka perivät yritysvarallisuutta, mutta rankaisisi useimpia niistä, jotka perivät esimerkiksi asuntovarallisuutta. Sukuyhtiöstä siivun saanut myy vain harvoin omistustaan ja selviäisi siten ilman veroja. Pikkukolmion perinyt tavis sen sijaan joutuu yleensä realisoimaan perintönsä ja maksaisi myyntivoitosta pitkän pennin veroa.

Runsas viikko sitten veropeliin puuttui eduskunnan valtiovarainvaliokunta. Se päätti ojentaa yrittäjille kätensä ja pidensi sukupolvenvaihdoksiin liittyvän maksuaikahuojennuksen kertaheitolla viidestä kymmeneen vuoteen.

Valiokunnan perustelut päätökselleen ovat mielenkiintoista luettavaa. Valiokunta muistuttaa, että sukupolvenvaihdoksia koskevat huojennussäännöt toimivat tilastojen valossa hyvin. Se viittaa lukemattomiin tutkimuksiin, jotka puoltavat perintöveroa. Se muistuttaa oikeusoppineiden lausunnoista, joiden mukaan yritys- ja maatilavarallisuuttta periville myönnettäviä huojennuksia ei voi enää laajentaa, jos kansalaisia pyritään kohtelemaan tasaveroisesti. Lopuksi valiokunta muistuttaa, että verotusta tulisi aina arvioida kokonaisuutena.

Vaikka kieli on kohteliasta, valiokunnan viesti on selvä – joko voisimme nyt siirtyä muihin aiheisiin. Kulmakuppilassa sama sanottaisiin – finkku pystyssä – suoraviivaisemmin: Lopeta jo toi vonkaaminen!

Turha kuitenkaan kuvitella, että keskustelu vielä tähän loppuisi. Osa omistajista on jo tehnyt oman ratkaisunsa. Joulun alla Onnisen ja Onvestin omistaja Maarit Toivanen-Koivisto kertoi muuttavansa perheineen perintöveropakolaiseksi Portugaliin. Eikä perhe välttämättä ole ainoa lähtijä.

Valtaosa faktoista puhuu sen puolesta, ettei perintöverosta kannata luopua. Sukupolvenvaihdoksiin liittyviä huojennuksiakaan ei voi enää ihmeemmin laajentaa, jos kansalaisten yhdenvertaisuudesta halutaan pitää kiinni. Mutta kapinallisilla on silti myös pointtinsa.

Nyt perintövero on kaikkein ankarin vanhojen vakavaraisten perhe- ja sukuyritysten kohdalla. Ne taas ovat yleensä monellakin tapaa suomalaisyritysten parhaimmistoa; innovatiisia, kasvuhakuisia ja kansainvälisiä. Mutta mitä enemmän omistajat piiskaavat yritystään kasvamaan, sitä korkeammaksi nousee myös perintövero.

Verotus on aina tasapainolua hyötyjen ja haittojen välillä. Asiantuntijoiden neuvo hyvästä veropolitiikasta on yleensä aina sama: mahdollisimman tiivis veropohja ja kohtuulliset veroprosentit. Näitä ohjeita joutuu seuraavakin hallitus punnitsemaan, kun se miettii, miten muuttajien verokapinaan reagoidaan.

Perintö- ja lahjaverosta lisää A-studiossa tänään 16.3. klo 21.00 TV1.