Villasukalle uusi elämä – parsiminen ei ole vaikeaa, mutta siihen kannattaa varata aikaa

Suosikkivillasukkiin on tullut kantapäähän reikä. Harmittaa, mutta reiän korjaaminen kuulostaa liian monimutkaiselta. Todellisuudessa reiän parsiminen ei ole vaikeaa, sillä sopivalla langalla, parsinneulalla ja vaikkapa muovipullolla pääsee korjauksessa jo pitkälle.

ilmiöt
Lähikuva villasukan parsimisesta.
Kajaanin Marttojen Lea Korhonen näyttää, kuinka rikki menneen villasukan kantapää parsitaan. Video: Laura Tolonen / Yle

Martta-toiminnassa noin 20 vuotta mukana olleen Lea Korhosen edessä on villasukka, jonka kantapäähän on tullut reikä. Korhonen tarkastelee sukkaa ja saksii reiän ympäriltä hapsuuntuneet reunat pois, jotta parsitusta kohdasta tulee paremman näköinen

– Villasukan parsinnassa ihan ensimmäinen asia on se, että katsotaan, kannattaako reikää parsia. Jos näin on, etsitään suurin piirtein samanväristä ja samanlaista lankaa, parsinneula ja laitetaan sukan sisälle jokin apuväline, kuten pallo tai muovipullo. Oma kädenkin toki voi laittaa sukan sisälle ja parsia sitä apuna käyttäen, mutta apuväline helpottaa tekemistä, Korhonen kertoo.

Parsinta aloitetaan hiukan kauempaa ehjästä kohdasta reiän ympäriltä tekemällä ristikkoa. Korhonen toteaa rutiinilla sujuvan parsimisen ohessa, että korjaamiseen kannattaa varata aikaa. Kiireessä ei kuulemma kannata alkaa sukkaa parsimaan.

Mikäli sukkaan on ehtinyt syntyä jo isompi reikä, kannattaa neuloa lappu, jonka voi ommella reiän päälle kiinni. Mutta korjaaminen on aina parempi tehdä silloin, kun varsinaista reikää ei ole vielä päässyt syntymään.

Villasukat, joiden kantapäät on korjattu.
Vasemman puoleisen villasukan kantapää on parsittu, oikean puoleisen vahvistettu.Laura Tolonen / Yle

– Mieluummin korjaa sukan jo silloin, kun kaikki silmukat ovat vielä paikoillaan. Vahvistaa vain ohueksi kuluneen kohdan, Kajaanin Marttojen Lea Korhonen kertoo.

Yleinen virhe sukkaa parsittaessa on se, että lanka kiristetään liian tiukalle. Apuvälineen käyttäminen auttaa, koska parsitusta kohdasta tulee samankokoinen kuin reiästä.

Villasukan parsintaan on saatavissa apua. Kajaanin Martat pitävät torstaisin Kässäkahvilaa, jossa voi esimerkiksi neuloa omia käsitöitä tai kysyä martoilta neuvoja käsitöiden tekemiseen.