1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Jyväskylän yliopisto luopuu Villa Ranasta ja Mattilanniemen uudisrakennuksesta

Jyväskylän yliopisto tehostaa tilojensa käyttöä ja keskittää toimitilojaan nykyisille kolmelle kampukselle Seminaarinmäelle, Mattilanniemeen ja Ylistönrinteelle. Yliopisto luopuu esisuunnittelussa olevasta Mattilanniemen uudisrakennuksesta toistaiseksi. Yliopisto irtisanoo Villa Rana -rakennuksen vuokrasopimuksen, sillä rakennus ei sovi yliopiston tilatarpeisiin.

Kuva: Arkkitehtitoimisto SARC

Yrjö Blomstedtin suunnittelema Villa Rana eli Sammakkohuvila valmistui 1905. Rana-nimen keksi 1960-luvulla etnologian laitoksen assistentti Martti Linkola. Sammakko-ornamentit koristavat talon seiniä ja sammakko on latinaksi rana.

Arkkitehti ja kansatieteilijä Yrjö Blomstedttoimi piirustuksen ja käsityön lehtorina vuosina 1898–1912. Blomstedt suunnitteli itse kansallisromanttisen veisto- ja piirustussalirakennuksen.

Villa Ranassa on kaksi isoa salia. Pääsali on nimetty Blomstedtin saliksi ja pienempi sali Paulaharju-saliksi. Samuli Paulaharju oli aikoinaan Blomstedtin oppilaana. Salien lisäksi Villa Ranassa on historian ja etnologian laitoksen työtiloja.

Kolmen miljoonan vuokrasäästö

Jyväskylän yliopiston kiinteistömassa on melkoinen: 165 000 neliömetriä. Hallitus haluaa silpaista siitä pois 7 000 neliötä, jolloin säästöä syntyisi noin kolme miljoonaa euroa.

– Tavoitteenamme on tarjota turvalliset, toimivat ja modernit opetus-, tutkimus- ja työtilat, jotka inspiroivat luovuutta ja yhteisöllisyyttä. Yritämme mahdollisimman rivakalla aikataululla tuottaa pysyvät toimitilat jatkuviin muuttoihin väsyneelle henkilöstölle, summaa rehtori Matti Manninen.

Yliopistolla on tällä hetkellä remontissa yli 10 000 neliömetriä  ja tuhat henkilöä työskentelee väistötiloissa. Suurin osa evakossa olevista työskentelee pääkampusten ulkopuolella. Kasvatustieteiden tiedekunta on väistössä Hippoksella. Ylistönmäellä väliaikaisissa tiloissa toimivat kauppakorkeakoulu sekä psykologian, yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokset.

Seuraava suuri muutto tehdään syyskuussa 2015, kun uuteen Ruusupuisto-rakennukseen Seminaarinmäen rinteessä muuttavat kasvatustieteiden tiedekunta, koulutusjohtamisen instituutti, avoin yliopisto sekä koulutuksen tutkimuslaitos. Ruusupuistoon tulee myös Sonaatti Oy:n kasvisruokapainotteinen ravintola.

Seuraavassa vaiheessa yhteiskuntatieteelliselle tiedekunnalle ja kauppakorkeakoululle etsitään tilat Mattilanniemestä ja Seminaarinmäeltä. Tavoite on, että Ylistönmäen väistötiloista voidaan luopua vuoden 2016 aikana.