Perintöveron poistaminen joutui kokoomuksessa vastatuuleen

Ruotsissa perintövero poistettiin kymmenen vuotta sitten. Vielä viime kesänä myös kokoomuksen johtohahmot puolsivat kilvan perintöveron poistamista. Nyt puolueen veroasiantuntijoihin kuuluva Sampsa Kataja pitää Ruotsin mallia ongelmallisena.

Kotimaa
Sampsa Kataja.
Sampsa Kataja.Yle

Ruotsi luopui perintöverosta kokonaan kymmenen vuotta sitten. Peritystä omaisuudesta maksetaan Ruotsissa veroa vasta, jos sitä myydään. Perintö- ja lahjaveron poistaminen on kuulunut pitkään myös kokoomuksen tavoitteisiin.

Nyt puolueen veroekspertteihin tällä vaalikaudella kuulunut Sampsa Kataja on havahtunut Ruotsin mallin ongelmiin ja puheet perintöveron poistamisesta ovat painuneet taka-alalle.

– Sehän tarkoittaisi sitä, että rikkaimmat, jotka eivät koskaan joudu luovuttamaan omaisuuttaan hyötyisivät. Tavalliset perheet, joissa varallisuus koostuu pääasiassa omistusasunnosta, maksaisivat sitten taas senkin edestä veroa asuntoa myydessään, sanoo valtiovarainvaliokunnan verojaostoa johtanut Sampsa Kataja A-studion haastattelussa.

Valtiovarainvaliokunta perehtyi perintöverotuksen pulmiin ja Ruotsin malliin viime töinään ja pidensi perintöveron maksuaikaa huojennukseen oikeuttavissa sukupolvenvaihdoksissa viidestä vuodesta kymmeneen.

Perintöveron poistamista on viime vuosina ajanut erityisesti Suomen vauraimpia perhe- ja sukuyhtiöitä edustava Perheyritysten liitto, jota ex-pääministeri Matti Vanhanen vielä vuodenvaihteeseen asti johti. Vanhanen ja liiton ex-puheenjohtaja Anne Berner pyrkivät nyt molemmat eduskuntaan keskustan riveistä.

Keskusta laskisi suurperintöjen verotusta

Keskustan vaaliohjelma esittääkin perintöveroprosentin laskemista yleisesti yhdellä prosenttiyksiköllä. Suurimpien perintöjen verokantaa puolue olisi valmis laskemaan 20 prosentista 16 prosenttiin. Puolue kertoo myös olevansa valmis miettimään sukupolvenvaihdoksiin liittyvien verohuojennusten laajentamista ja arvioimaan perintöveron korvaamista myyntivoittojen verotuksella.

Kokoomuksen Kataja sen sijaan korostaa puolueen vaalitavoitteiden mukaisesti työn verotuksen keventämistä.

– Meidän pitää katsoa verojärjestelmää kokonaisuutena ja kokonaisuudessaan, että mikä haittaa talouskasvua kaikkein eniten ja sehän on työn verotus. Ja sitten meillä on sellaisia veroja, kuten kiinteistövero tai perintövero, jotka selkeästi vähemmän haittaa talouskasvua, työllisyyttä Suomessa.

Kokoomuksen päähuomio onkin keskustan paineessa kääntynyt tuloverotukseen ja palkansaajiin. Puolueen vaaliohjelma lupaa ympäripyöreästi “kehittää perintöverotusta”. Vielä viime kesänä Kataja ja muut puolueen voimahahmot kuitenkin puolsivat näkyvästi perintöveron poistamista.

Eli kokoomus puhui silloin vastoin parempaa tietoaan?

– No mä uskon, että tässä tilanteessa tarkemmat analyysit on tuonut valoa ja tuo myös kaikille muillekin päättäjille, Kataja sanoo.

Lisää perintöverosta illan A-studiossa klo 21.05.