Yliherkkyyksistä kärsiville hätämajoitusta – ensimmäinen allergiavapaa asuinalue suunnitteilla

Petäjävedelle suunnitellaan maan ensimmäistä allergiavapaata asuinaluetta, jossa huomioidaan erilaisten yliherkkyyksien asettamat erityisvaatimukset. Myös sähköyliherkät on huomioitu.

Kotimaa
Homekoulun tuolin puhdistusta
Kun sisäilma sairastuttaa, myös mikrobien saastuttamat tarvikkeet pitää puhdistaa.Yle Silminnäkijä

Vaikka alueella on tarkoitus huomioida monenlaisten yliherkkyyksien asettamat erityisvaatimukset, nykyaikaisista mukavuuksista ei luovuta – asiat vain tehdään toisin. Alueelle on tulossa hätämajoitusyksikkö noin 20 asukkaalle, toimintakeskus, vuokra-asuntoja sekä omakotialue.

Rakentamisessa pyritään huomioimaan erilaisten yliherkkyyksien asettamat erityisvaatimukset nykyaikaisia mukavuuksia unohtamatta.

- Esimerkiksi hätämajoitusyksiköistä jätetään langaton internet-verkko pois ja se korvataan langallisella. Näin pystymme mahdollisimman pitkälle huomioimaan myös sähköyliherkät, Sisäilmasta sairastuneet ry:n puheenjohtaja Katja Minkkinen kertoo.

Lähtökohtana ihmis- ja ympäristöystävällisyys

Alueen suunnittelussa on huomioitava esimerkiksi materiaalien tuottamat päästöt, lisäksi talojen suunnittelussa pyritään minimoimaan mahdolliset kosteusvaurioriskit.

- Meillä on erilaisia rakennusvaihtoehtoja ja niitä on tarkoitus seurata pitkällä aikavälillä. Kaikki ei käy kaikille, toivottavati löydetään jokaiselle jotain, Minkkinen kertoo.

Minkkinen kertoo myös, että alueen on tarkoitus toimia kehitysalustana tulevaisuutta varten.

- Olemme valmiina kehittämään tuottteita siihen suuntaan, että ne ovat jatkossa myös muiden kuluttajien käytössä.

Paikka vielä päättämättä

Toistaiseksi alueen kustannusarviosta ei ole tarkkaa tietoa.

- Kyllä tässä joka tapauksessa puhutaan useamman miljoonan euron hankkeesta.

Alueelle on tarkoitus rakentaa erityisrakennusten lisäksi myös tavallisia asuntoja. Lisäksi tarjolle tulee omakotitontteja. Toistaiseksi tarkkaa sijoituspaikkaa ei ole määritetty.

- Meillä on muutama vaihtoehto, todennäköisesti lähiviikkojen aikana se ratkeaa.

Katja Minkkistä haastatteli Tenho Tornberg.