1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Rinne Uutisluokan vaalitentissä: SDP:n arvomaailma ei houkuttele nuorimpia äänestäjiä

Porvoon Linnajoen koulun uutisluokkalaiset kysyivät SDP:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä, miksi puoluetta kutsutaan eläkeläispuolueeksi? Myös valtiovarainministerin rahankäyttö arjessa kiinnosti uutisluokkalaisia. Rinne joutui myös pohtimaan, mikä supersankari olisi.

Uutisluokan juontajat.
Porvoon Linnajoen koulun uutisluokkalaiset Saku Lehtoniemi ja Roosa Hynninen tenttaavat SDP:n Antti Rinnettä.

Uutisluokkalaiset kysyivät sosiaalidemokraattien puheenjohtajalta Antti Rinteeltä, miten eläkeläispuolueen maineessa oleva SDP saisi nuoret kiinnostumaan puolueesta.

– SDP on arvomaailmaltaan sellainen, että puolueen kannatus lähtee liikkeelle yleensä perheenperustamisiässä. En usko, että me missään vaiheessa tulemme sellaiseen kannatukseen, joka joillakin muilla puolueilla on nuorten keskuudessa.

Rinnettä nauratti ensin, ja pienen mietinnän jälkeen oma idoli löytyi.

– Tässä ajassa tärkeitä henkilöitä minulle on Tarja Halonen. Hän on tehnyt paljon yhteiskunnan hyväksi. Jos tämä hyväksytään supersankariksi, niin olisin Tarja Halonen.

Valtiovarainministeri ei tuhlaa kaupoilla

Rinne uskoo, että nuoret työllistyvät tulevaisuudessa hoiva-alalle sekä niin sanotun puhtaan teknologian aloille.

Meidän täytyy saada uutta työtä syntymään maailman megatrendeihin kuten ilmaston lämpeneminen, ilman saasteet ja puhdas vesi, jotka ovat maailmalla isoja asioita. Näillä aloilla meillä on osaamista paljon ja se työllistää tulevaisuudessa myös nuoria.

– Olen toitottanut neljälle tyttärelleni, että älkää kuvitelko, että olette samassa ammatissa koko ikänne. Pitää olla valmiutta vaihtaa alaa ja kouluttautua uudelleen.

– Asumme vaimon kanssa kahdestaan ja ostamme ruokaa suurin piirtein pari kertaa viikossa. En tykkää kaupoilla käymisestä, vaan noin kaksi kertaa vuodessa ostan muutaman puvun, paitoja ja alusvaatteita ja sillä pärjätään.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen vaalilupaus nuorille on: hyvää koulutusta ja työtä.

Uutisluokkalaiset tenttaavat suurimpien puolueiden puheenjohtajat. Kukin luokka on yhdessä ideoinut kysymykset ja valinnut haastattelijat hiillostamaan puoluejohtajia.

Uutisluokan toimitus