Nuori somalialaisnainen huolissaan raiskauskohusta

Välillä rasismin aallot nousevat ja välillä laskevat, sanoo nuori Suomessa syntynyt somalialaisnainen Maryam Ismail.

Jutun pääkuva muutettu ja sen yhteydessä ollut video poistettu 5.10.2018. Itse juttuun ei ole tehty muita muutoksia. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Nuori somalialaisnainen Maryam Ismail katsoo, että tilanne on alkanut riistäytyä käsistä Helsingin Tapanilan viikon takaisen ryhmäraiskauksen jälkeen. Teosta epäillään nuoria somalialaispoikia.

– Somaleja on ahdisteltu kaupoissa ja minua henkilökohtaisesti on uhkailtu netissä, sanoo Ismail. Hän kertoo olleensa yhteydessä poliisiin, jonka mielestä uhkaus oli niin lievä, ettei siitä voi tehdä rikosilmoitusta.

Aamu-tv:n haastattelema Ismail harmittelee sitä, että aina kun sattuu rikoksia, joissa ulkomaalainen on tekijänä, niin tunteet nousevat pintaan ja kaikkia syytellään. Yleistäminen on ongelma, hän sanoo.

23-vuotias Suomessa syntynyt Ismail kertoo, että esimerkiksi hänen tätinsä ovelle oli virtsattu.

– En itse koe päivittäistä rasismia, Ismail sanoo. Välillä rasismin aallot nousevat ja välillä laskevat, hän sanoo. Siihen vaikuttavat hänen mukaansa ajankohtaiset tapahtumat.

Somalialaisyhteisön sisällä mielipiteet Tapanilan tapahtumista vaihtelevat. Joidenkin mielestä yhteisön on tuomittava tapahtunut, toisten mielestä somalialaisyhteisö ei ole vastuussa yksilöiden tekemistä rikoksista.

– Itse olen siinä välillä. En usko minkään yhteisön hyväksyvän raiskaamista, mutta kokonaista yhteisöä ei voida pitää vastuullisena viiden pojan tekemisistä, ismail sanoo.

– Jokainen on yksilö ja jokainen vastaa omista teoistaan.