Tulli: Törkeiden huumausainerikosten määrä noussut roimasti

Amfetamiinia ja metamfetamiinia takavarikoitiin viime vuonna ennätyksellisen paljon. Puolet törkeisiin huumausainerikoksiin syyllistyneistä oli ulkomaiden kansalaisia.

Kotimaa
Huumausainerikokset-grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Tullin tietoon tuli viime vuonna yhteensä 9 789 rikosta, mikä on vajaan kymmenyksen edellisvuotista vähemmän. Tullin mukaan lukua kutisti ennen kaikkea se, että pienehköjä luvattomia lääkelähetyksiä selvitettiin hallinnollisessa prosessissa ilman esitutkintaa.

Törkeiden huumausainerikosten määrä nousi viime vuonna 300:aan edellisvuoden 202:sta. Näihin rikoksiin syyllistyneistä ulkomaiden kansalaisten osuus oli 50 prosenttia.

Samalla huumeisiin liittyvät rikokset kokonaisuudessaan vähenivät. Tullin tietoon tuli yhteensä 2 211 huumausainerikosta, kun luku oli edellisvuonna 3 276.

Tilastoissa erottuvat selvät piikit amfetamiinin ja metamfetamiinin kohdalla. Vuonna 2013 määrä oli 5,8 kiloa, mutta viime vuonna niitä takavarikoitiin ennätykselliset 187,8 kiloa.

Lisäksi Tulli tilastoi erikseen metyleenidioksimetamfetamiinin eli ekstaasin. Sitä takavarikoitiin yhteensä yli 58 000 tablettia, kun vuotta aiemmin luku oli hieman alle 21 000.

Hasista taas takavarikoitiin huomattavasti aiempaa vähemmän, 22 kiloa verrattuna edellisvuoden 93 kiloon. Marihuanaa jäi Tullin haaviin yhteensä reilut 150 kiloa, mikä on samaa luokkaa vuoden 2013 määrän kanssa.

Huumeita tuodaan pääosin Baltiasta ja läntisestä Euroopasta, mutta myös Venäjältä. Suuri osa salakuljetetaan joko Helsingin satamien tai Helsinki-Vantaan lentokentän kautta. Suomea käytetään edelleen myös kauttakulkumaana, kertoo Tulli.