Pikkukoiralle nahkatakki tai luksushuppari – Lemmikkien muotibisnes kasvaa vauhdilla

Yhä useampi ihminen haluaa panostaa karvaisen kaverinsa pukemiseen. Muodin ja visuaalisen kulttuurin tutkijan Annamari Vänskän mukaan esimerkiksi pikkukoirien vaatemuoti on jo valtava bisnes.

Annamari Vänskä.
Erityisesti koirille tarkoitetut tuotteet ja palvelut ovat yksi 2000-luvun nopeimmin kasvavista bisneksistä, eikä edes taantuma näytä hillitsevän sitä. Ilmiötä selittää Aamu-tv:ssä vieraillut muodin ja visuaalisen kulttuurin tutkija, dosentti Annamari Vänskä.

Lemmikkieläinten pukeminen muodikkaisiin vaatteisiin on kasvava trendi maailmalla, arvioi Turun yliopiston tutkija Annamari Vänskä. Hänen mukaansa taantuma ei näytä purevan alaan, vaan kasvu jatkuu nopeana.

– Suomessa esimerkiksi Musti ja Mirri on aika hyvä esimerkki siitä, että taantumasta huolimatta yritys on pystynyt laajentumaan aika voimakkaasti. Se on yksi suurista liikkeistä, joka myy esimerkiksi näitä pikkukoirien vaatteita, kertoo Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Vänskä.

Mustilla ja Mirrillä oli viime vuoden lopussa Suomessa 106 liikettä ja verkkokauppa. Musti ja Mirri pyrkii yhä kasvamaan: Pohjoismainen pääomasijoittaja EQT Mid Market osti yrityksen viime vuonna.

Lemmikkieläintarvikkeiden vähittäismyynti on pelkästään Suomessa arviolta 365 miljoonan euron arvoinen bisnes.

Muotikatalogi koirille

Maailman metropoleissa koirien pukeminen on edennyt paikoin pitkälle. Asiakkaiden houkuttelemiseksi tuotetaan koiramuotikatalogeja, joissa pikkuhauvat on puettu esimerkiksi nahka- tai untuvaliiveihin.

Taustalla on tutkijan mukaan se, että ihmisen perhekäsitys on laajentunut kattamaan myös koirat.

– Koiraa puetaan samalla tavalla kuin pikkulasta, Vänskä arvioi.

Koirien vaatetyyleillä pyritään viestimään jotain omistajan persoonasta. Muotikatalogeissa esitellään esimerkiksi katu-uskottavia huppareita. Toisaalta tarjolla on myös niiteillä varustettuja nahka-asusteita.

Pikkukoirien muodissa näkyy myös värien sukupuolittuminen. Vänskän mukaan muotikatalogien perusteella näyttää siltä, että naaraskoirat puetaan herkästi pinkkiin.