1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yksinhuoltajuus

Yksinhuoltaja saa tukea verkostosta

Arkisetkin asiat voivat tuottaa yksinhuoltajalle ongelmia. Pärjääminen on kiinni verkostoista, joita saa esimerkiksi yksinhuoltajien olkkariryhmästä.

yksinhuoltajuus
Marjo Rasi ja Soili Väisänen
Marjo Rasi ja Soili Väisänen.Jaana Tapio

Loimaalla perustettu Yhden vanhemman perheiden olkkariryhmä on tuonut yksinhuoltajat yhteen ja tarjoaa vertaistukea. Yksinhuoltajan ongelmat voivat olla niin arkisia, ettei kahden vanhemman perheestä tuleva niitä osaisi edes kuvitella.

– Tokaluokkalaisen poikani aamupäiväkerho ennen koulun alkua alkaa puoli kahdeksalta. Jos minulla on aamuvuoro, töissä pitäisi olla puoli seitsemältä. Mistään ei saa apua siihen, että joku olisi pojan kanssa tämän tunnin ja hän pääsisi turvallisesti kouluun, kertoo Marjo Rasi, toinen Loimaan yksinhuoltajaryhmän vetäjistä.

Pärjääminen onkin usein kiinni omista verkostoista. Jos paikkakunnalla ei asu sukulaisia tai ystäviä, pienetkin ongelmat voivat kasvaa suuriksi. Yhden vanhemman perheiden olkkaritoiminta paikkaa osaltaan juuri verkostojen puutetta.

– Nykyään yhteisöllisyys on hävinnyt, eikä mistään saa apua, jos sitä ei osaa itse vaatia. Ei ole mitään tahoa, joka kertoisi, että sinulle kuuluvat nämä palvelut, Rasi jatkaa.

Rasin mukaan perheiden ongelmat ovat nykyään kasaantuneet,ja yksittäisten ongelmien sijaan on kyse ongelmaryppäistä. Ennen kuin apua voi saada, pitäisi olla voimia vaatia sitä.

Jotkut kuvittelevat, että me yksinhuoltajat suorastaan kylvemme rahassa.

Marjo Rasi

Yksinhuoltajille oman vaikeutensa tuo sekin, että käytettävissä on vain yhden ihmisen tulot, mutta menot saattavat olla lapsimäärästä riippuen suuret.

– Jotkut kuvittelevat, että me yksinhuoltajat suorastaan kylvemme rahassa. Käsitys johtuu varmaan siitä, että joskus 80-luvulla sosiaalietuudet olivatkin paremmat, mutta ne on kyllä lamojen myötä karsittu minimiin, Rasi sanoo.

Hemmottelusta kohti ongelmia

Yksinhuoltajaperheiden olkkaritoiminta Loimaalla alkoi vapaamuotoisesti yksinhuoltajien hemmottelua.

– Järjestimme äideille esimerkiksi hierontaa. Nyt kun ryhmäläiset ovat tutustuneet toisiinsa, ollaan päästy paremmin itse asiaan ja käsiksi vanhempien ja lasten tarpeisiin, kertoo Rasin parina ryhmää vetävä Soili Väisänen.

Ryhmässä keskustellaan kaikesta maan ja taivaan väliltä, ja samalla lapset leikkivät keskenään. Joskus tuodaan esiin omia ongelmia tai vaikkapa muistutetaan toisia tuetuista lomista, joskus käydään läpi arjen solmukohtia. Suunnitelmissa on myös retkiä vaikkapa elokuviin ja pelejä katsomaan.

Kenenkään ongelma ei ole toista isompi, vaan kaikkeen saa tukea.

Soili Väisänen

– Ryhmän nimi voi olla siinä mielessä hämäävä, että joku voi ajatella tämän olevan tarkoitettu vain virallisesti yksinhuoltajille. Yhtä lailla meille voivat tulla ne parisuhteessa olevat, jotka kokevat käytännössä olevansa vastuussa perheen lapsista yksin. Myös miehet ovat tervetulleita, Väisänen vinkkaa.

Rasi ja Väisänen ovat yhtä mieltä siitä, että ryhmästä on tullut osallistujille henkireikä. Lapset haluavat paikalle joskus jo puolta tuntia tai tuntia etukäteen, koska eivät malta odottaa, ja vanhemmatkin ovat ystävystyneet keskenään.

– Tämä on vähän sellainen taistelutanner, että saadaan asioita eteenpäin. Kenenkään ongelma ei ole toista isompi, vaan kaikkeen saa tukea, Väisänen kertoo.

Yhden vanhemman perheiden olkkari -ryhmän kokoontumisajat julkaistaan Loimaan lehdessä seurakunnan tapahtumakalenterissa.

Jaana Tapio

Lue seuraavaksi