1. yle.fi
  2. Uutiset

Heikki Talvitie: Venäjä ja Putin haluavat pitää aloitteen käsissään

Putin ei ollut poissa julkisuudesta heikkouttaan, korostaa entinen suurlähettiläs Heikki Talvitie.

Ylen aamu
Heikki Talvitie.
Venäjän presidentti Vladimir Putin katosi julkisuudesta reiluksi viikoksi, kunnes maanantaina ilmestyi esiin. Mistä tässä kuurupiilossa oli kyse, tätä arvioivat aamu-tv:ssä tutkijatohtori Jussi Lassila Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista ja entinen Suomen Moskovan-suurlähettiläs Heikki Talvitie.

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Heikki Talvitie uskoo, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin pitkä poissaolo julkisuudesta sisältää signaalin.

Sille voi Talvitien mukaan etsiä selitystä Putinin poissaolon aikana esitetystä venäläisestä tv-dokumentista, jossa esitellään Venäjän toimia Ukrainan kriisin yhteydessä. Siinä on Aamu-tv:ssä haastatellun Talvitien mukaan kaksi keskeistä kohtaa.

Ensimmäinen on, että Krimin valloituksen yhteydessä Putin osallistui itse aktiivisesti operaatioden suunnitteluun ja että sillä oli suuri moraalinen vaikutus joukkoihin. Toinen keskeinen kohta on, että Ukrainan ja Krimin kriisin yhteydessä Putin on ollut melkein valmis panemaan Venäjän ydinaseet valmiustilaan.

Näistä asioista voi Talvitien mukaan päästä kiinni Putinin ajatteluun. Mustallamerellä Saksan liittokansleri Angela Merkel on saanut aikaiseksi sen, ettei Yhdysvallat ei vielä tuo aseita Ukrainalle eikä lähetä sinne kouluttajia.

Itämerelle tapahtumat ovat siirtyneet siten, että yhdysvaltalaiset ovat nyt Baltiassa ja että heillä on Suomen ja Ruotsin kanssa on yhteisharjoituksia. Hän viittaa myös isäntämaasopimuksiin.

"Putin oli poissaolonsa aikana joukkojensa kanssa"

Talvitien mielestä kyse on siitä, että Venäjä ja Putin haluavat pitää aloitteen käsissään näissä kriiseissä. Tv-dokumentin pohjalta hän vetää johtopäätöksen, että Putin oli poissaolonsa aikana joukkojensa tai operaatioista vastaavien kanssa.

Talvitien mukaan aloitteen pitäminen Venäjän käsissä on erityisen haastavaa Itämeren osalta, koska yhdysvaltalaiset ovat nyt siellä. Miten Putin haastaa amerikkalaiset Baltiassa, hän kysyy.

Venäläiset eivät hyväksy amerikkalaisten agendaa, Talvitie sanoo.

Hän viittaa myös tapahtumiin arktisilla alueilla. Yhdysvalloista on tulossa toukokuussa arktisen alueen neuvoston puheenjohtaja, ja se on sanonut haluavansa rauhoittaa arktisen alueen. Talvitien mukaan amerikkalaisten halu rauhoittaa arktinen alue on ymmärrettävä, koska siellä Yhdysvallat ja Venäjä ovat suoraan vastakkain.

Venäjän ilmoittama sotaharjoitus arktisilla alueilla - jota on varmaan suunniteltu Putinin poissaolon aikana - kertoo Talvitien mukaan juuri venäläisten halusta pitää aloite omissa käsissään.

Lue seuraavaksi