1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ylen toimittaja Jerusalemissa: Vaikea ennustaa millainen hallitus putkahtaa Israelin vaalien jälkeen – video

Israelin parlamenttivaaleja seuraavan Yle Uutisten toimittajan Sampo Vaarakallion mukaan hallitusneuvotteluista on tulossa todella vaikeat.

Ulkomaat
Äänestäjät odottavat äänestyspaikan avautumista.
Äänestäjät odottivat äänestyspaikan avautumista Haifassa tiistaina.Atef Safadi / EPA

Israelissa jännitetään sitä, millainen hallitus maahan saadaan muodostettua tänään tiistaina pidettävien parlamenttivaalien jälkeen.

– Täällä jännitetään jääkö Benjamin Netanjahun pääministerikausien määrä kolmeen vai tuleeko vielä neljäs kausi. Netanjahun suosio hupenee osin persoonaan liittyvistä syistä. Iso osa kansasta haluaisi jo eroon hänestä, kertoo vaaleja seuraava Yle Uutisten toimittaja Sampo Vaarakallio Jerusalemista.

– Netanjahun vaaliteemat ovat olleet pitkälti samanlaiset kuin aiemmin. Kampanja on ollut pelkokeskeinen. Kansa taas tahtoisi, että puhuttaisiin lähempänä omaa elämää olevista asioista, kuten ruoan ja asuntojen hinnasta. Vasemmisto on vaalikampanjassa vastannut kansan toiveisiin paremmin.

Toimittaja Sampo Vaarakallio raportoi Israelista.
Oikeistolaisen Yisrael Beiteinu -puolueen johtaja, ulkoministeri Avigdor Lieberman on tunnettu äkkivääristä kommenteistaan ja kovasta linjastaan. Vaalien alla hän kohautti vaatimalla kaulan katkaisemista niiltä Israelin palestiinalaisilta, jotka hänen mukaansa kavaltavat Israelin valtion. Ehud Olmert nimitti hänet 2006 strategisesta uhasta vastaavaksi ministeriksi, vahtimaan erityisesti Irania ja sen ydinohjelmaa. Näissä vaaleissa Libermanista tuli itselleen uhka. Hänen esityksestään äänikynnys nostettiin 3,25 %:iin, mutta kuinkas sitten kävikään. Siitä raportoi Sampo Vaarakallio.

Mielipidetiedustelujen perusteella sen paremmin Netanjahun johtama oikeistopuolue Likud kuin sen tärkein haastaja keskusta-vasemmistolainen sionistinen liittokaan eivät pysty kokoamaan hallitusta yksin. Hallituksen muodostava puolue tarvitsee siten tuekseen pienpuolueita.

Sampo Vaarakallion mukaan hallitusneuvotteluista on tulossa todella vaikeat.

– Vaikea ennustaa millainen hallitus putkahtaa esiin, Vaarakallio sanoo.

– Politiikka ei varmasti suuresti muutu, oli tulos mikä hyvänsä.

Toimittaja Sampo Vaarakallio raportoi Israelista.
Israelin yhteiskunnallinen, uskonnollinen ja muukin sosiaalinen kirjo on valtava. Se on suuri syy siihen, että poliittinen elämä on värikäs ja ajoin riitaisakin. Puolueiden sisällä on jakoja ja puolueiden väliset eroavaisuudet ovat usein ylitsepääsemättömiä. Kävi vaaleissa miten tahansa, tulevat hallitusneuvottelut ovat vaikeat ja seuraava hallitus mahdollisesti epävakaa jo syntyessään, raportoi Sampo Vaarakallio.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat Israelissa iltakymmeneltä Suomen-aikaa.

Lue seuraavaksi