Ruuan verotukseen jokaisella on mielipide, Kollajaan vain puolella

Ylen vaalikoneen käyttäjät ovat vain harvoin ohittaneet kysymyksen siitä, onko ruuan arvonlisäveroa varaa korottaa. Sen sijaan kysymyksen Kollajan altaan rakentamisesta ohittaa lähes puolet.

Eduskuntavaalit 2015
Ruokaostoksia kaupan kärryssä.
Kalevi Rytkölä / Yle

Ruuan verotuksen korottamisesta lähes kaikilla on mielipide. Sen sijaan Kollajan allas jättää monet kylmäksi. Asia selviää, kun tarkastellaan, mitä kysymyksiä Ylen vaalikonetta käyttäneet ovat ohittaneet Oulun vaalipiirissä.

Ylen vaalikoneen täyttäneistä äänestäjistä hyvin harva jätti vastaamatta kysymykseen siitä, onko ruuan arvonlisäveroa varaa kiristää. Kysymyksen ohitti vain noin kaksi ja puoli prosenttia vastanneista. Selvästi yli yhdeksän kymmenestä vastasi, että veroa ei ole varaa korottaa. Prosenttiosuudet ovat suunnilleen samat, kun tarkastelleen vastauksia koko maassa eikä vain Oulun vaalipiirissä.

Sen sijaan kysymyksen siitä, pitäisikö Kollajan allas rakentaa vai ei, ohitti lähes puolet. Noin kolmasosa taas sanoi vastustavansa hanketta, sitä kannatti yli viidesosa. Kysymys oli tarkennettu Oulun vaalipiirin alueelle.

Tiedot perustuvat Ylen vaalikoneen tiistaihin mennessä täyttäneiden vastauksiin.