Yhteisöllisyyttä ja uuden kotimaan ylistämistä – Pyhän Patrickin päivä on muutakin kuin olutta ja apiloita

Pyhän Patrickin päivä eli St. Patrick’s Day ei kuulu suomalaisten juhlapyhiin, vaikka moni täälläkin pukeutuu vihreään ja juo tuopillisen irlantilaisten juhlapäivän kunniaksi. Irlantilaisille päivä on silti yksi tärkeimmistä. Erityisen tärkeä päivä voi olla niille, jotka eivät enää asu Irlannissa.

ilmiöt
Irlantilainen Cathaoir Sóna istuu paikallisessa irlantilaispubissa.
Noora Takamäki / Yle

Irlantilainen, Oulussa jo viisi vuotta asunut Cathaoir Sóna viihtyy Suomessa.

– Meillä irlantilaisilla ja suomalaisilla on samanlainen, vähän erikoinen huumorintaju. Ja tietenkin samanlaiset juomatavat, Sóna naurahtaa.

Ouluun Sóna tuli aikoinaan suomalaisen rakkauden perässä.

– Pakkohan minun on vähän suomalainen olla, onhan minulla puoliksi suomalainen lapsikin, mies kertoo.

Vaikka Sóna on tehnyt Oulusta kotinsa ja viihtyy mainiosti, on kotiseutu tärkeä. Mies tuntee lähes kaikki seudun irlantilaissyntyiset ja kelttiläiset. On tärkeää pitää yhtä.

Kunnianosoitus walesilaiselle maahanmuuttajalle

Koti muistuu mieleen erityisesti juhlapäivinä, joista suurin lienee Pyhän Patrickin päivä. Suomalaisille juhla on tuttu kokovihreistä vaatteista, apiloista ja tietenkin oluesta. Sónalle juhlalla on muutakin merkitystä.

– Minulle päivä on tärkeä täällä Oulussa erityisesti siksi, että Pyhä Patrick oli itsekin eräänlainen maahanmuuttaja. Hän syntyi Walesissa eikä tullut Irlantiin alun perin vapaaehtoisesti. Hän kuitenkin palasi omasta tahdostaan. Sama tilanne on Suomeen muualta tulleilla: osa on tullut vapaaehtoisesti, osalla on ollut tulemiseensa muita syitä, mutta yhtä kaikki, me olemme täällä. Minä juhlin sitä, että asun paikassa, jota rakastan, Sóna kertoo.

Koko kylän juhla

Pyhä Patrick on irlantilaisten suojeluspyhimys, joka päätyi panttivankina Irlantiin, jossa hänet pakotettiin orjuuteen. Vuosien jälkeen hän pääsi palaamaan takaisin Walesiin, jossa hän opiskeli papiksi. Pyhä Patrick kuitenkin päätti palata takaisin Irlantiin, jossa hänen päämääränään oli tuoda kristinuskoa paikallisille.

– Juhlan uskonnollinen merkitys on suurilta osin hävinnyt, aivan kuten muillekin juhlapyhille on käynyt, Sóna kertoo.

Minä juhlin sitä, että asun paikassa, jota rakastan.

Cathaoir Sóna

Isot paraatit kuuluvat silti juhlan luonteeseen joka kylässä tai kaupungissa sen kokoon katsomatta.

– Lapsuudessani kylät koristeltiin värikkäillä lipuilla ja musiikki soi. Juhla on kansallinen vapaapäivä, joten silloin koko kylän väki tavallisesti kokoontuu yhteen ja pitää hauskaa, Sóna kertoo.

Oulussa Pyhän Patrickin päivä ei saa katuja täyttymään hurjasti juhlivista suomalaisista.

– Jostain syystä suomalaiset eivät ole ymmärtäneet vielä, että pitäisi juhlia, Sóna naurahtaa ja kertoo juhlivansa Suomessa hillitymmin.

Yhtä pientä perhettä

– Nykyisin juhla taitaa olla monille vain tekosyy pitää hauskaa ja juoda olutta, Sóna nauraa.

Kukaan ei ole tähti, vaan toimimme yhdessä. Se on irlantilainen tapa.

Cathaoir Sóna

Vaikka päivän alkuperäinen merkitys voi ulkopuoliselle näyttää hälvenneen, on juhla edelleen loistava osoitus irlantilaisten yhteisöllisyydestä ja rakkaudestaan pientä kotimaataan kohtaan.

– Irlannin kansallisväri oli aiemmin sininen. Olemme kuitenkin omaksuneet vihreän värin Pyhältä Patrickilta, niin tärkeä hän on, Sóna kertoo.

Samanlaista yhteisöllisyyttä Sóna haluaa tuoda Suomeenkin. Tätä varten ja koti-ikävää helpottaakseen hän on perustanut Ouluun gaelilaisen jalkapalloseuran Oulu Irish Elksin.

– Joukkue on vähän kuin perhe. Kukaan ei ole tähti, vaan toimimme yhdessä. Se on irlantilainen tapa.

Noora Takamäki / Yle Oulu