Aurinko yllättää autoilijat – "Se ettei näe, ei tarkoita, ettei ketään tule"

Keväällä aurinko voi häikäistä autoilijoita paistaessaan matalalta. Näkyvyyttä voi parantaa pitämällä puhtaina kaikki lasit kuskin ja kohteen välissä. Liikenneturvan ammattilainen muistuttaa myös, että jos ei näe, ei kannata rynnätä raitille.

Kotimaa
Aurinko paistaa matalata horisontissa.
Petri Kuikka / Yle

Kokkolassa sattui maanantai-iltapäivänä kaksikin onnettomuutta, joissa syynä oli autoilijan häikäistyminen auringosta. Toisessa auto törmäsi pyöräilijään, toisessa jalankulkijaan.

Tällaisia onnettomuuksia ei tilastoida erikseen, mutta joskus häikäisy voidaan mainita onnettomuuden yhtenä syynä.

– Kyllähän se näin on tähän aikaan vuodesta realismia on, että aurinko häikäisee liikenteessä myös, toteaa koulutusohjaaja Toni Vuoristo Liikenneturvasta.

Kaikki lasit silmän ja nähtävän kohteen välissä vaikuttavat näkemiseen. Silmälasit yleensä puhdistetaan päivittäin, mutta tuulilasi jää varsinkin sisäpuolelta pitkäksikin aikaa putsaamatta. Tasaisesti kertyvä lika jää helposti huomaamatta.

Suinpäin ei voi lähteä, jos ei näe.

Koulutusohjaaja Toni Vuoristo Liikenneturvasta

– Oli sitten aurinko-, silmä- tai tuulilasi, niiden pitäisi olla puhtaat ja hyvässä kunnossa. Se vaikuttaa ulos näkemiseen ja myös häikäisyyn

Ongelmaa voi hoitaa myös ajotapaan liittyvillä perusopeilla: ajonopeudella ja etäisyydellä. Kannattaa ajaa hiljempaa, jos ei näe täysin hyvin. Vuoristo ihmettelee lausuntoja, joissa risteyksestä lähdetään näkemättä kunnolla.

– Kuulostaa tietysti yksinkertaiselta neuvolta, mutta jos ei näe kunnolla, se ei tarkoita, ettei sieltä ketään tule. Suinpäin ei voi lähteä, jos ei näe.

Ongelma on pahin silloin, kun aurinko paistaa matalalta. Märkä tienpinta lisää haastavuutta.