Napoleonin vankilasaarelle aloitetaan ensi kertaa reittilennot

Muutaman tuhannen asukkaan saari on viiden päivän laivamatkan päässä Etelä-Afrikasta. Lentojen ansiosta matka lyhenee tunteihin.

Ulkomaat

Eteläisellä Atlantilla sijaitsevalle Saint Helenan saarelle ollaan ensi kertaa aloittamassa kaupalliset reittilennot. Britannialle kuuluva saari on niin kaukana kaikesta, että se katsottiin aikoinaan sopivaksi karkotuspaikaksi Ranskan vallasta syöstylle keisarille Napoleon Bonapartelle.

Saint Helenan hallitus kertoo, että eteläafrikkalaisen Comair-lentoyhtiön kanssa käydyt neuvottelut reittiliikenteestä ovat loppusuoralla. Lennot kerran viikossa Johannesburgista Etelä-Afrikasta voitaneen aloittaa ensi vuonna, viranomaiset sanovat. Vuosia neuvotellun lentokentän on määrä valmistua helmikuuhun mennessä.

Lentokone nopeuttaa matkaa huomattavasti: matkustaja on perillä neljässä ja puolessa tunnissa sen viiden päivän sijaan, jonka matka Etelä-Afrikasta nykyisin vie. Britanniasta pitää purjehtia miltei kaksi viikkoa, ennen kuin Saint Helenan ranta alkaa häämöttää.

Napoleonin karkotuksesta tasan 200 vuotta

Runsaan 4 400 asukkaan Saint Helenalla odotetaan innokkaasti turisteja, joita lentokoneliikenne tuonee. Nykyisellään turisteja käy noin 2 800 vuodessa. Viranomaisten ennuste vuodeksi 2020 on nelinkertainen.

Ainakin historiasta innostuneita kohde voi kiinnostaa. Napoleon karkotettiin sinne vuonna 20 vuotta sitten Waterloon taistelussa kärsityn tappion jälkeen. Hän kuoli saarella kuusi vuotta myöhemmin. Saint Helenassa järjestetään tänä vuonna useita tilaisuuksia nimekkään pakkovieraan saapumisen muistoksi.

Saari ei aina ole ollut syrjäinen. Ennen Suezin kanaalin valmistumista 150 vuotta sitten saari oli levähdyspaikka Euroopan, Aasian ja Etelä-Afrikan välisten höyrylaivareittien varrella.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset