Luontoretken antina pöllösuma ja paleltuneet varpaat

Meri-Lapissa majailee pääsääntöisesti viisi pöllölajia. Lintuharrastelijat käyvät kuuntelemassa ja kirjaamassa havaintonsa ylös kantojen kirjanpidon takia. Toimituksemme harjoittelijat kävivät kuuntelemassa pöllöjä lintuharrastaja Jouko Kärkkäisen opastuksella.

Helmipöllö. Kuva: Mirva Korpela / Yle

Meri-Lapissa voi tavallisesti kuulla viiden erilajisen pöllön äänen. Parhaiten pöllön huhuilun kuulee, kun pääsee ihmisten aiheuttaman meluhaitan ulkopuolelle ja kauas pääteistä.

Tuulettomana iltana pöllön ääni kantaa hyvin aukeammilla paikoilla ja sen voi kuulla jopa viiden kilometrin päähän. Varpuspöllön voi kuulla parhaiten syksyllä iltahämärän aikaan, muut pöllöt liikkuvat aktiivisemmin jo pimeyden laskeuduttua.

– Pienin pöllö on varpuspöllö. Yleisin ja toiseksi pienin on helmipöllö. Seuraavaksi kokojärjestyksessä seuraavat hiiripöllö, lapinpöllö ja huuhkaja. Nämä on meidän peruspöllöjä, lintuharrastaja Jouko Kärkkäinen latelee ulkomuistista.

Ilmassa puputusta ja naukumista

Ensimmäisen pysähdyksen teimme Keminmaan Nuottijängällä. Kärkkäinen teki alueelta uuden havainnon kuullessaan varpuspöllön viheltävän äänen. Kärkkäinen arvioi pöllön olleen noin kilometrin päässä. Varpuspöllö on kooltaan vain punatulkun kokoinen, joten se on toisinaan vaikea havaita.

Vähän myöhemmin havaitsimme sekä uros- että naaraspuolisen helmipöllön. Naarailla on naukuva ääni. Urokset pitävät puolestaan vähän puputtavaa ääntä, jota Kärkkäinen matki houkutellakseen naaraan paikalle.

Äänen matkiminen saikin naaraan kiinnostumaan ja tulemaan lähemmäs, mutta uros piti välimatkaa.

– Naaras tuli tutkimaan, jos vaikka löytäisi kelpo ukon. Taisi kuitenkin huomata tulevansa höynätyksi, kun lähti kauemmaksi, aktiivinen lintubongari tuumaa pöllön otettua uudestaan etäisyyttä.

Keminmaan pöllösuma

Keminmaan Puukkokummulla ja vielä Sompujärven tietämilläkin oli havaittavissa useita helmipöllöjä. Parhaillaan pöllöjä kuuli olevan neljä samassa  paikassa.

Sompujärven kohdalta jatkoimme matkaa Simon suuntaan. Myllylänlampien kohdalla havaitsimme toisen hiiripöllön. Hiiripöllön ääni on pitkäkestoisempaa pulinaa.

Kuuden tunnin pituinen retki oli antoisa. Kuulimme reissun aikana yhden varpuspöllön, yhden huuhkajan, kahden hiiripöllön ja 18 helmipöllön ääntelyn. Lisäksi näimmme ohimennen yhden hiiripöllön.

Metsässä samoillessamme huomasimme oikeiden varusteiden tarpeellisuuden. Varpaamme olivat umpijäässä.

– Ehdottomasti pitää olla lämpimät kengät, Kärkkäinen neuvoo kaikkia kuuntelureissuille lähteviä.

Toimitusharjoittelijat Tiia Leinonen ja Joni Gauriloff